Демонстранти имају нови алат у борби са полицијом

Демонстранти који учествују у протестима имају нови алат против растуће моћи полицијских и надзорних органа власти модерних држава, преноси „Раша тудеј“. Назван "Backlash", алат за демонстранте смањује технолошки јаз између власти и активиста.

Педро Оливеира и Суеди Чен створили су "Backlash" инспирисани пријатељима који су учествовали на протестима у парку Геци у Истанбулу 2013. и „кишобран“ револуцији у Хонгконгу 2014. године.

Тада су полицијске снаге оствариле превласт над демонстрантима тако што су онемогућиле интернет комуникацију на одређеном подручју и тако спречиле главни облик комуникације између активиста и медијских кућа које су покривале догађај.

У алату се налази преносиви рутер који омогућава комуникацију уколико је уобичајена интернет веза онемогућена, као и систем кодирања порука за демонстранте који хоће да сакрију свој идентитет.

Постоји и такозвано дугме за панику, којим се упозоравају сви који носе алат у кругу од 15 блокова да одређено подручје није безбедно и на евентуалне акције полицијске бруталности.

Уређај није завистан од постојећих комуникационих мрежа и може да функционише и у земљама где не постоји инфраструктура за, примера ради, паметне телефоне.

Алат такође има и ометач који спречава спољно сакупљање података о комуникацији са корисниковог телефона.

Технички, коришћење ометача у неким земљама, попут САД, може довести до проблема за законом и могуће казне и до десет година затвора.

Алат се налази у конкуренцији за освајање награде "World Design Impact".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво