Читај ми!

Какви нас геџети очекују у будућности

Пре тридесетак година више нас је било који смо мислили да ћемо после двехиљадите редовно летети на Месец него да ће нам интернет и мобилни телефони командовати животом. Јесмо ли сада мало реалнији у предвиђању будућности, макар када су гаџети у питању?

Да ли ћемо за 20 година радити за роботе? Путовати самовозећим аутомобилима? Уместо праве шминке, наносити дигиталну? Ако питате Британце, одговор је да, показали су резултати футуристичког истраживања компаније „Тошиба“.

„Сви очекују да ће дисплеје заменити холографски прикази информације, да ће људи имати могућност посебним мембранама на кожи имају приказ информацијама, које ће бити осетљиве на додир, и да ће моћи да се управља ИТ уређајима“, каже Мирослав Аничић, менаџер продаје компаније „Тошиба“.

Такву будућност живеће учесници Купа Математичке гимназије. Средњошколци из целе Европе на овогодишњем Купу у Београду рекли су своје о уређајима садашњости – које најрадије користе и у које сврхе.

Више од половине користи лаптоп. Преостали се одлучују за таблет и хибридни уређај – лаптоп и таблет у једном. Педесет и четири одсто анкетираних рачунаре једнако користи за читање, гледање и креирање нових апликација.

Десктоп више нико не помиње, али на њему најчешће раде. Наши млади математичари, међутим, приватно бирају нешто друго.

Рачунаре будућности виде са мањим побољшањима у односу на постојеће.

„Волео бих да батерија дуже траје, да не морамо стално да га пунимо, и да екран буде већи“, прича Игор Медведев, ученик Математичке гимназије.

„Мањи рачунари, бржи, садржај ће бити доступан, прављење ће бити много лакше“, каже  Момчило Топаловић, ученик Математичке гимназије.

Добра вест је што су они који ће нам креирати будућност реални. Иако је та реалност помало горка.

"Познато је већ да наши ученици, након што заврше математичку гимназију, углавном одлазе у иностранство, где се запошљавају у најпрестижнијим компанијама", наводи Светлана Јакшић, секретар Математичке гимназије.

До 2035, показује „Тошибино“ истраживање, појавиће се и уређаји који нам могу читати мисли. Због тога би можда требало да уживамо у садашњости, јер нам дозвољава да нешто и прећутимо.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 29. јул 2015, 07:02) - Mile [нерегистровани]

Fino

Imacemo robote da nam kuvaju, peru, ciste itd a i nece vise biti ni potrebe za brak, :)

(среда, 29. јул 2015, 00:11) - anonymous [нерегистровани]

Molim vas, molim vas, molim vas, bar na RTS-u koristite srpski jezik.

Zasto gedzet? Zasto nije spravica, stvarcica, uredjaj bilo sta? Sta je ustvari srpski jezik?