Читај ми!

„Мерцедесов“ камион за 2025. годину

У Хановеру је почео традиционални сајам комерцијалних возила, највећи такве врсте у свету, где је први пут приказан камион који без возача може да пређе делове или читав испројектовани пут. Ауто-пилот програм покренуо је „Мерцедес“.

Овако изгледа камион за 2025. Поред тога што сам вози и избегава препреке, има могућност и да испројектује путем прорачуна и зараду будућем власнику, уколико он унесе тачне параметре.

Комфор возача је као у једнособном стану.

У развој оваквог система „Мерцедес“ је уложио преко 1,4 милијарде евра, а прототип оваквог камиона довезао је самог шефа програма на бину пред око 2.000 новинара из читавог света.

„Као што видите, будућност је почела. Ми сматрамо да ћемо унапређујући транспорт на овај начин безбедност дигнути на највиши ниво да имамо само до пет одсто катастрофалних несрећа. Наш камион може сам да кочи, препозна бициклисте, пешаке, препреке“, истакао је Волфганг Бернард из „Мерцедеса“.

Сајам са собом носи и технолошке иновације. Аутобуси су одавно постали хибридни, а неки и потпуно електрични.

Произвођачи из Кине, Индије, Турске прате технолошке трендове. Зато се све више фабрика отвара у земљама Брика (Бразил, Русија, Индија и Кина).

„Тренутно групација 'Дајмлер' гради фабрике у Индији и Аргентини. Завршавамо фабрику у Русији и припремамо се за нове операције у Кини. У Кини имамо већ самосталну производњу од преко 30.000 тешких камиона годишње. Будућност овог бизниса је да одете купцу на ноге и његовој земљи производите возило“, објаснио је Ролф-Јуерген Сеyерле, из „Стар импорта“, увозника „Мерцедеса“ за Србију.

Сајам је показао да ће аутобуси, нарочито у наредних неколико година, бити шири, виши и удобнији за путнике.

Савремени аутобуси морају да имају, поред ниске платформе, довољно места у унутрашњости за особе са инвалидитетом и бицикле.