Читај ми!

„Пикси“ – новe „очи“ за роботе

Визуелни сензор који користи колоритни алгоритам и лако се може „научити“ да препознаје и налази предмете помоћу боја зове се „Пикси“. На њега се могу прикључити роботи базирани на „Ардуино“ развојној платформи.

Фирма „Чармд лабс“ (Charmed Labs) и Универзитет „Карнеги мелон“ из америчког града Питсбурга, покренули су пројекат отвореног кода чији је циљ дати роботима рудиментарни вид помоћу камере која може детектовати, идентификовати и пратити кретање специфичних објеката – реч је о пројекту „Пикси“ (Pixy).

Сензор камере може детектовати објекте на основу седам боја и резултате дојавити рачунару.

На популарном сајту Кикстартер кроуфандинг (Kickstarter crowdfunding) покренута је кампања прикупљање средстава за финансирање пројекта, са задатим износом од 25.000 долара, а до сада је скупљено више од 47.000 долара!

Из „Чармд лабса“ истичу како ће овај додатак омогућити хобистима да своје роботе „науче“ разним задацима као што је, рецимо, да робот сам напуни своје батерије јер је могуће да препозна утичнице за струју према специфичним налепницама у боји које су стављене на утичнице.

Посебан софтвер „Пиксимон“ (PixyMon) који подржава „Виндоуз“ и ОС "X" системе процесуира слике из „Пикси“ камере и приказује их на монитору рачунара.

„Пикси“ има уграђена "Cortex-M0" и "Cortex-M4 ARM" језгра, сензор резолуције 1280x800 пиксела, 246 килобајта кеш меморије и један мегабајт флеш меморије за складиштење података.

На „Пикси“ се могу прикључити роботи базирани на „Ардуино“ развојној платформи. Уређај може обрадити фотографије резолуције 640x480 пиксела уз 50 сличица у секунди.

број коментара 0 Пошаљи коментар