Читај ми!

Минијатурни андроид постаје космонаут

У Токију је представљен минијатурни робот, који ће пратити јапанског астронаута на мисији на Међународној свемирској станици у августу. Робот висине свега 34 центиметра, послужиће космонауту као друштво и као телекомуникациони портал и биће први андроид који је икада боравио у тој станици.

Минијатурни андроид висине 34 центиметара и тежине једног килограма, пратиће јапанског астронаута Коићија Вакату током његове мисије на Међународној свемирској станици као његов верни компањон, чији је главни задатак да разговором астронауту олакша дуги боравак у свемиру.

Робот који је након гласања у којем су учествовали обични грађани назван „Киробо" је најновији у низу симпатичних јапанских андроида, чија је основна сврха да пруже утеху и обрадују усамљене људе.

За разлику од својих славних претходника као што су „Хондин" „Асимо" и „Сонијев" „Вакамару", којима су вештине попут трчања и гимнастике које су приказали пред камерама прибрале славу и метафорично их „лансирали у звезде".

„Киробо" ће у августу буквално бити лансиран у орбиту наше планете и наћи се међу звездама на небу.

Мали андроид „Киробо" прошао је кроз низ испитивања као што су способност да трпи велику гравитацију и бестежинско стање, велико загревање и вибрације. Он је прилагођен тако да својим електромагнетним таласима не омета рад уређаја свемирске станице, и обрнуто, остане функционалан упркос дејству елетромагнетних таласа других апарата.

„Киробо" има и партнера, андроида идентичног изгледа по имену „Мирата", који ће, међутим, остати на Земљи и послужити као референца за поређење у будућем истраживању и модификацији, која ће бити извршена на основу искуства стечених на Међународној свемирској станици.

„Мирата" и „Киробо" опремљени су малом камером, софтвером за препознавање људског лица и звука, синтетизацију говора, радио пријемницима и одашиљачима.

Они су продукт кибернетског пројекта у којем учествују и велике компаније „Денцу" и „Тојота", чији је циљ да створе мале, лако преносиве комерцијалне машине које могу да вешто комуницирају са људима и тако послуже да се ублаже психичке последице демографских промена у Јапану, као што су брзо старење популације, мала стопа рађања, све мање бракова и све касније успостављање брачне заједнице.

Њихов конструктор Томотака Такахаши, изјавио је да је у дизајну робота био инспирисан изгледом популарног јунака стрипова и цртаћа из шездесетих „Астробој", те да му је циљ да у будућности даље спроведе минијатуризацију ових машина и једног дана створи џепни андроид који не би био већи од мобилног телефона.

Искусни астронаут 50-годишњи Коићи Ваката, поред Јапанске агенције за истраживање свемира (ЈАXА), прошао је и дужу обуку у америчкој агенцији НАСА, те летео у више мисија за конструкцију и опремање Међународне свемирске станице у укупном трајању од 160 дана.

У августу он ће преузети командовање том станицом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара