Читај ми!

Кола која се сама паркирају

За свакога коме је дозлогрдило кружење по попуњеним паркинзима у потрази за слободним местом, из „Волвоа“ стиже решење – аутомобил ће сам, помоћу сензора и камере, пронаћи слободно место, доћи до њега и упаркирати се.

Размишљамо о колима која се сама возе, али зар не би било лепо да се, барем за почетак, аутомобил сам паркира. Корак у том смеру направила је шведска компанија „Волво", из које најављују да ће њихов нови систем омогућити возачима да оставе своја кола на паркингу, а да ће возило након тога само пронаћи празно место и паркирати се.

Све што је потребно да возач уради јесте да аутомобил довезе на паркинг или у гаражу и активира овај режим рада преко мобилне апликације. Добро је познато да већ дуже време постоје апликације које возачима помажу да пронађу слободно паркинг место.

Међутим, „Волво" је отишао корак даље и помоћу сличне технологије навигације осмислио систем да аутомобил, користећи камере и сензоре, сам проналази упражњено место и паркира се.

„Возач само остави аутомобил близу паркинга или гараже и покупи га касније кад заврши са обавезама", каже Томас Броберг, безбедносни саветник у шведској компанији.

Међутим, систем аутоматског упаркиравања само ради у паркинг објектима и површинама компатибилним са том технологијом. Многе аутомобилске компаније раде на сличним системима.

Тако су „Ауди", „Фолксваген" и „Лексус" развили своје концепте, али у њиховом случају возило не може да пронађе место, већ ви морате да га довезете до слободног паркинга, а онда се оно само упаркирава.

Власници аутомобила, ипак, неће видети ову технологију скоро.

„Још се све налази у фази развоја. Радимо пуном паром да постанемо лидер у овој области и планирамо да уведемо прве одлике аутономног управљања на нашем новом XC90 моделу", објашњава Блоберг.

„Волво" не би био оно што јесте, а да безбедност није на првом месту. Из компаније истичу да је технологија потпуно безбедна и да аутомобил у режиму аутоматског управљања реагује на возила и на пролазнике.

„Наш приступ је базиран на принципу да возила у аутономном режиму морају да буду безбедна у односу на околину, друга возила и незаштићене пролазнике", наводи Блоберг.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво