Демонстранти имају нови алат у борби са полицијом

Демонстранти који учествују у протестима имају нови алат против растуће моћи полицијских и надзорних органа власти модерних држава, преноси „Раша тудеј“. Назван "Backlash", алат за демонстранте смањује технолошки јаз између власти и активиста.

Педро Оливеира и Суеди Чен створили су "Backlash" инспирисани пријатељима који су учествовали на протестима у парку Геци у Истанбулу 2013. и „кишобран“ револуцији у Хонгконгу 2014. године.

Тада су полицијске снаге оствариле превласт над демонстрантима тако што су онемогућиле интернет комуникацију на одређеном подручју и тако спречиле главни облик комуникације између активиста и медијских кућа које су покривале догађај.

У алату се налази преносиви рутер који омогућава комуникацију уколико је уобичајена интернет веза онемогућена, као и систем кодирања порука за демонстранте који хоће да сакрију свој идентитет.

Постоји и такозвано дугме за панику, којим се упозоравају сви који носе алат у кругу од 15 блокова да одређено подручје није безбедно и на евентуалне акције полицијске бруталности.

Уређај није завистан од постојећих комуникационих мрежа и може да функционише и у земљама где не постоји инфраструктура за, примера ради, паметне телефоне.

Алат такође има и ометач који спречава спољно сакупљање података о комуникацији са корисниковог телефона.

Технички, коришћење ометача у неким земљама, попут САД, може довести до проблема за законом и могуће казне и до десет година затвора.

Алат се налази у конкуренцији за освајање награде "World Design Impact".

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 16. дец 2015, 22:00) - anonymous [нерегистровани]

Da, čista demokratija

Ubiješ čoveka i dobiješ dve godine zatvora. Puste te posle jedne godine. Ne dozvoliš im da te prate, prisluškuju i gledaju tvoje podatke i dobiješ deset godina. A najgora moguća kombinacija jeste da sve to radiš u Americi i da si klinac od 12-13 godina. Onda te šalju na doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja i strpaju te u zatvor sa odraslima.

(уторак, 15. дец 2015, 17:56) - Stefan [нерегистровани]

Demokratija

U Americi nista nije dozvoljeno posto ih ubise kao mecke a nista ne prikazuju vec godinama za redom. Pa najbrutalniji su covece ali tamo ocigledno nema novinara posto su svi po svetu i pisu sta se desava tamo.!

(уторак, 15. дец 2015, 08:57) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Ometač je zabranjen svuda pa i u Srbiji.

(уторак, 15. дец 2015, 01:17) - anonymous [нерегистровани]

ОДГ: Samo u Americi nije...

Не пише да само у САД није дозвољено. Вероватно има доста држава у којима није, а када сазанају за ово, забраниће га свуда.

(уторак, 15. дец 2015, 00:33) - anonymous [нерегистровани]

Dozvoljeno svugde

Samo u Americi nije... Sta reci na tu temu na osnovu zdravorazumskog razmisljanja?