Читај ми!

Апликацијe на српском велика помоћ малишанима са аутизмом

Ај-ти технологије могу да помогну деци с аутизмом у комуникацији, развоју моторичких способности и инклузији. Специјализовани софтвери, прилагођени српском језику, до сада нису постојали у Србији. Од данас, једна таква апликација доступна је свој деци и може бесплатно да се преузме на интернету.

Притиском на жељену слику, коју прати аудио-запис, дете може да гради реценицу и да родитељима или терапеутима саопшти шта жели. Такође, играјући игрицу, кроз коју га води јунак, мајмунче, дете развија моторичке способности, оријентише се у простору и решава једноставне логичке или математичке задатке.

Доцент др Наташа Драгашевић Мишковић истиче да ће многи рећи да деци треба контакт са другом особом, а не са рачунаром.

„То је тачно, али овде се не ради о томе да ви направите нешто чиме ће дете цео дан да се бави. Комуникатор, први део овог пројекта је заправо средство које дете користи да би превазишло свој проблем са комуникацијом, да би се спречили проблеми који су у највећој мери последица проблема са комуникацијом“, објаснила је др Драгашевић Мишковић.

Оно што недостаје у раду с децом с аутизмом јесу савремене иновационе технологије које би стручњацима, терапеутима и родитељима помогле да се очувају и унапреде дечје способности.

„Ми смо се до сада довијали на разне начине и користили некакве комуникаторе, америчке који се користе за њихово тржиште, али они су, нажалост, били на енглеском језику, тако да су нам били помоћ у једном сегменту, али са друге стране, језичка баријера је доводила до тога да се деца врло често збуне“, каже Данијела Ђукић, дефектолог Школе „Антун Скала“ из Београда.

Мирела Стијовић, дефектолог Школе „Сава Јовановић Сирогојно“ из Београда наводи да су овакве апликације велика предност.

„Могућност примене оваквих програма и апликација може да допринесе да се деци више помогне. Оно што би много значило би, такође, била подршка у бољој опремљености самих просторних капацитета“, истакла је Мирела Стијовић.

Овај пројекат развили су струцњаци ЕТФ-а у Београду, уз сугестије и препоруке стручњака који брину о деци с аутизмом. Десет школа и вртић, који раде с том децом, добило је таблет рачунаре са инсталираном апликацијом.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 08. јул 2015, 20:19) - Sanja [нерегистровани]

defektolog

Drage kolege, moram vas ispraviti, app na srpskom jeziku ima. Ima defektologa koji su napravili kontakte sa it sektorom i rade u izradi app, ali nazalost defektolozi nemaju adekvatnu i uspesnu saradnju i povezanost

(понедељак, 06. јул 2015, 11:07) - anonymous [нерегистровани]

NAZIV

Ime aplikacije je ICT-AAC Komunikator 2
Pozdrav! :)

(недеља, 05. јул 2015, 00:19) - anonymous [нерегистровани]

naziv aplikacije?

Lepa vest za nas, roditelje ove dece. Dajte samo kompletnu informaciju, npr. ime aplikacije kako bi smo je mogli pronaci.

Hvala
Ivan