уторак, 17.06.2025, 21:05 -> 21:06
Извор: РТС, Science Alert
Нова студија: Само једна земља производи довољно хране за сопствене потребе
Глобална политика тренутно не делује посебно кооперативно, и зато је важно имати у воду ко, где и како располаже важним природним и другим ресурсима. Према новом истраживању, само једна земља би могла да се самостално прехрани ако би се затворила сва међународна трговина храном.

Истраживачи са Универзитета у Гетингену у Немачкој и Универзитета у Единбургу анализирали су податке о производњи хране из 186 земаља. Резултати су открили да је Гвајана једина земља која може бити потпуно самодовољна у свих седам кључних група хране на које се студија фокусирала.
Кина и Вијетнам су другопласиране, јер производе довољно хране да задовоље потребе свог становништва у шест од седам категорија.
Само једна од седам земаља испуњава квоту у пет или више категорија хране, док је више од трећине самодовољно у свега две или мање група.
Шест земаља – Авганистан, Уједињени Арапски Емирати, Ирак, Макао, Катар и Јемен – нису у стању да задовоље потреба становника ни у једној групи намирница.
Чак и уз мало толеранције као што је посматрање економских унија од више земаља, показале су сличне обрасце.
На пример, Савет за сарадњу земаља Залива на Блиском истоку постиже самодовољност само у производњи меса. Ниједан економски савез не производи довољно поврћа да прехрани целокупно своје становништво.
Да би попунили празнине и задовољили прехрамбене потребе свог становништва, већина земаља се ослања на трговину. Међутим, многе и даље зависе од трговинских партнера за више од половине увоза, што их чини посебно подложним тржишним шоковима.
Одржавање разноврсних трговинских мрежа између земаља и региона је кључно за будуће снабдевање храном, наводи тим истраживача.
„Међународна трговина храном и сарадња су неопходне за здраву и одрживу исхрану. Међутим, велико ослањање на увоз из појединачних земаља може оставити нације рањивим“, каже Јонас Штел, развојни економиста на Универзитету у Гетингену.
„Изградња отпорних ланаца снабдевања храном је императив за обезбеђивање јавног здравља“, закључује се у научном раду.
Истраживање је објављено у часопису Nature Food.
Коментари