Читај ми!

Сваки пут када огулите банану и баците кору, баците и једну укусну, хранљиву ужину

Недавна студија је показала да се, ако се коре од банане бланширају, осуше и самељу у брашно, могу претворити у пецива које имају подједнако добар укус, ако не и бољи од производа на бази пшенице.

Сваки пут када огулите банану и баците кору, баците и једну укусну, хранљиву ужину Сваки пут када огулите банану и баците кору, баците и једну укусну, хранљиву ужину

Вероватно никада нисте размишљали о кувању оброка међу чијим састојцима се налази кора банане. Не само да је реч о савршено безбедној намирници, већ су научници утврдили да је и добра за опште здравље.

Када су производи од коре банане током експеримента тестирани на укус, учесници који су их пробали су изјавили да су подједнако задовољни укусом као и колачићима од шећера – без коре банане.

Кора банане је пуна минерала и хранљивих материја који помажу у борби против рака. Обогаћени кором од банане, на пример, колачићи направљени у поменутој студији, садржали су много више влакана, магнезијума, калијума и антиоксидативних једињења.

Са друге стране, додавање превише брашна од коре банане је резултирало колачићима који су били помало смеђи и тврди, вероватно због свих додатних влакана. Али колачи направљени са брашном које садржи 7,5 одсто коре банане, имају лепшу текстуру и бољи укус.

Додатна предност је и то што се ово брашно може чувати три месеца на собној температури.

Резултати студије сугеришу још и то да би употреба брашна од коре банане у прављењу хлеба, бисквита и уопште тестенина, такође могла бити вредна разматрања.

Природна жута боја за тестенине и колаче

Прошле године, на пример, студија о колачу са кором од банане открила је да жута кора воћа даје природну боју за храну печеном производу, као и хранљиве материје.

У међувремену, студија из 2016. показала је да замена до 10 процената пшеничног брашна брашном од коре банане може обогатити печени хлеб већим садржајем протеина, угљених хидрата и масти.

Конзумирање коре овог тропског воћа није само здрава опција, већ може помоћи и у глобалном проблему – бацања хране.

Око 40 процената тежине банане је у њеној кори, а она се углавном, иако препуна хранљивих састојака, једноставно баци.

Наравно, коре од банане су прилично бескорисне када су сирове. Али ако су правилно припремљене, могу заиста имати прилично добар укус. Оне могу чак и продужити рок трајања неких производа јер коре имају антиоксидативна и антимикробна својства.

Исто важи и за кору воћа, као што је манго, за коју је такође утврђено да појачава антиоксидативна својства колача и побољшава његов укус.

Дакле, следећи пут када једете банану, размислите о томе да задржите и искористите кору.

Студија је објављена у часопису ACS Food Science & Technology.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије