Читај ми!

Награђени послодавци који се залажу за добре услове рада, брину о запосленима и животној средини

Први пут у Србији додељене су награде „ЕСГ Лидери“ за компаније и организације које се у пословању воде и-ес-џи (ESG) стандардима: брину о запосленима, клијентима, добављачима, друштвеној заједници и екологији.

Награду за бригу о запосленима у сектору малих и средњих предузећа добила је домаћа фирма за производњу текстила, у којој су, кажу, стимулисали раднике и створили добре услове за рад.

„Имамо различите програме обуке, било да се ради о обукама за одређене машине, било да се ради о страним језицима. Подржавамо наше раднике да заснивају породице, да имају што већи број деце“, рекао је Андреја Шајташ, директор фирме „Фуш ДОО".

Додела ових награда постоји у Пољској и Бугарској, кажу организатори, а домаћа признања показују како и српске компаније могу да предњаче у области иновација и екологије, и да уз одговорно понашање допринесу одрживом развоју друштва.

„Дакле идеја је подизање свести, награђивање најбољих и једноставно промовисање и-ес-џи стандарда као важног постулата у пословању“, каже Биљана Боговац, из “PwC“ за Србију и Црну Гору.

И поред бројних критеријума, најтеже је било седмочланом жирију састављеном од стручњака разних специјалности.

„Давали смо мало више значаја неком ко је допринео, не само развоју својих запослених и своје непосредне околине, него мало изашао из оквира свог директног бизниса, и заправо допринео унапређењу друштва“, рекла је Зоја Кукућ, предузетница и стручњак за старт-ап компаније.

Занимљиво је да компаније учеснице конкурса долазе из 20 различитих привредних грана, а признања за примену и-ес-џи стандарда додељена су на Светски дан биодиверзитета.

Награде у четири категорије и 13 поткатегорија

Награде, у оквиру конкурса који је покренула компанија PwC, додељене су у четири основне категорије и 13 поткатегорија. У категорији Стратегија додељено је 10 награда и то: у поткатегорији Акције везане за заштиту животне средине – сектор финансијских институција награду је добила Erste banka, а у поткатегорији Акције везане за заштиту животне средине – сектор привреде – MK Group.

У поткатегорији – За очување водних ресурса награду је добила компанија Coca Cola HBC Srbija i Crna Gora, док су победници поткатегорије Транзиција ка циркуларној економији – у сектору корпорација Atlantic grupa, а у сектору малих и средњих предузећа – Steel Impex doo.

За очување биодиверзитета награђена је компанија Nestle Adriatic S. У поткатегорији Брига о запосленима додељене су две награде: за корпорацију – компанији Delez Srbija, а у сектору МСП – компанији FUSH doo.

Награда за Одговорно управљање – у категорији привреде додељена је компанији Delta holding, а у категорији финансијског сектора – ДДОР Нови Сад.

У категорији Иновације, признања су добили: у категорији startup – компанија Eco Hive, у категорији корпорације – Такеда Србија, а у категорији малих и средњих предузећа – Strawberry Energy.

У категорији Образовни програм, додељене су награде у три награде: у оквиру образовних институција добитник је Центар за зелену економију Универзитета у Крагујевцу, за корпорацију добитник је Atlantic група, а за сектор малих и средњих предузећа – организација WWF (World Wildlife Fund Adria).

У категорији Лидер у одрживом развоју награђена је Мириjам ди Тралиа која својим ангажманом подстиче зелену трансформацију у оквиру – United групе.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије