Читај ми!

Јелена Ђоковић уочи конференције о родитељству: Циљ нам је да оснажимо породицу

Пред родитељима су вечити изазови o томе како усмеравати своју децу кроз живот, како их добро васпитати и од њих направити добре људе. Велика је одговорност радити не само са децом, већ и на себи – преиспитивати и унапређивати родитељске вештине. Реч стручњака о тој теми чуће се у петак у МТС Дворани на Регионалној конференцији „Родитељске перспективе, осећања и јасне границе", коју организује Фондација „Новак Ђоковић”.

Да бисте били добри свом детету потребно је да најпре будете добри себи и добро са собом, то је главна порука коју бројни стручњаци шаљу родитељима, било кроз књиге, радионице, индивидуалне психотерапије, конференције.

„Довешћемо регионалне стручњаке, 25 регионалних стручњака, када кажем регионални стручњаци мислим на наше комшијске земље, дакле, Хрватска, Босна и Херцеговина, Словенија и Црна Гора. Ми са њима желимо да покријемо теме раног развоја као и адолесцентног периода. То је период када се формира човек, када се формира једна снажна личност, која ће да буде наследник друштва, и нама је за циљ да помогнемо нашем друштву, тако што ћемо оснажити породицу“, рекла је Јелена Ђоковић, директорка Фондације „Новак Ђоковић”.

Додала је да међу стручњацима има педагога, психолога, психотерапеута, стручњака из света спорта…

Говорећи о томе – како свесне или несвесне грешке родитеља могу да утичу на живот њихове деце и када постану одрасли људи, Јелена Ђоковић је рекла да „су тек пре 60 година студије почеле да показују које грешке из прошлости доприносе данашњем друштву“.

Каже да се идентификују два екстрема у родитељству, од превише контролишућих и насилних односа, до потпуне напуштености детета. Зато, наглашава, Фондација жели да о томе промишља и нађе начин – како да будемо бољи у најбитнијем послу на свету“.

Стручњаци кажу да се све оно што деца доживе у првих неколико година живота, одржава на цео њихов живот, оставља толико дубок траг, и да од тога зависи како ће реаговати, како ће се понашати, и касније као зрели људи.

„Када сам постала родитељ, схватила сам колико се ту различитих емоција будило у мени и утицало на моје одлике. Тако верујем да многи родитељи, и да су знали, или да су уочавали у другим породицама које су то добре и лоше праксе, па су рекли – Нећемо никада, па се и њима дешавају те грешке“, испричала је Јелена Ђоковић.

Наглашава да су теме Конференције управо те врсте грешака, начини препознавања, и њиховог исправљања. Конференција је целодневна, планирано је учешће 1.500 родитеља, а новац прикупљен од продаје улазница усмерава се у средства за обнову вртића у Ужицу и проширење капацитета.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара