Читај ми!

Најстарији сијамски близанци на свету преминули у 63. години

Лори и Џорџ Шапел, најстарији сијамски близанци преминули су у 63. години, у Универзитетској болници у Пенсилванији. Упркос томе што су имали спојене лобање, деценијама су пркосили медицинским предвиђањима и чак успели да имају одвојене успешне каријере.

Лори и Џорџ Шапел рођени су 1961. године у Пенсилванији са делимично спојеним лобањама, заједничким виталним крвним судовима и 30 одсто мозга, наводи се у Гинисовој књизи рекорда.

Близанци су преминули 7. априла у Универзитетској болници у Пенсилванији, пише у читуљи коју је на интернету објавило погребно предузеће „Либенспергер фунерал хоумс. Узрок смрти није наведен.

Лори и Џорџ носили су титулу најстаријих живих сијамских близанаца на свету од 2022. године, али су такође постали и први истополни близанци од којих се један изјашњавао као трансродна особа. Џорџ (раније познат као Дори) променио је пол 2007. године.

Близанци Шапел пркосили су свим медицинским предвиђањима да неће живети више од 30 година. Лори и Џорџ успели су да живе одвојене животе упркос томе што су били спојених глава.

Џорџ је уживао у успешној каријери кантри певача док је Лори била трофејна куглашица, пише у Гинисовој књизи рекорда. Брат и сестра појавили су се у бројним документарним филмовима и гостовли у ТВ емисијама како би говорили о својим животима и искуству заједничког живота сијамских близанаца.

Живели су у двособном стану у Пенсилванији и могли су да се баве одвојеним занимањима и хобијимаЏорџ није могао самостално да хода већ се кретао уз помоћ инвалидских колица које је Лори гурала.

На питање да ли желе да се раздвоје у документарцу из 1997. године, Џорџ је био веома јасан: „Апсолутно не. Моја теорија је – зашто поправљати оно што није покварено?“.

Иза Лори и Џорџа су остали отац, шесторо браће и сестара, неколико нећака, родбина и пријатељи.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво