Бес, туга и „ја па ја“ – текстови песама све једноставнији и са више егоцентризма и понављања

Текстови песама, током последње четири деценије, постајали су све једноставнији, исте речи се више понављају, стихови чешће одишу љутњом и опседнутошћу собом, показују резултати истраживања.

Ако вам се чини да су песме некад биле боље, не правдајте то само већим бројем сопствених година, не лежи разлог само у томе што „старите“.

Европски истраживачи анализирали су речи у више од 12.000 песама на енглеском језику у неколико жанрова од 1980. до 2020. године.  

Уочена је репетитивност и све израженија једноставност стихова. Текстови су такође постали испуњенији љутњом и све је присутнија опседнутост собом у последњих 40 година, показала је студија, поткрепљујући мишљења мрзовољних остарелих обожавалаца музике широм планете.

Тим европских истраживача анализирао је речи песама на енглеском језику у жанровима реп, кантри, поп, R&B и рок објављеним између 1980. до 2020. године.

Пре него што су приступили објашњавању како су текстови постали једноставнији, научници су у студији истакли да је легендарни амерички кантаутор Боб Дилан, који се прославио 1960-их, добио Нобелову награду за књижевност.

Водећа ауторка студије Ева Цангерле, стручњак за системе за препоручивање на аустријском Универзитету у Инсбруку, одбила је да издвоји новијег уметника који има једноставне текстове.

Међутим, нагласила је да текстови могу бити „огледало друштва“ које одражава како се вредности, емоције и преокупације неке културе мењају током времена.

„Оно чему смо такође сведоци у последњих 40 година је драстична промена у музичком пејзажу – од начина на који се музика продаје до начина на који се музика прави“, истакла је Цангерлеова.

Током четири деценије које су анализиране, више пута су се дешавали преокрети у нашину на који људи слушају музику. Плоче и касете из 1980-их уступиле су место це-деовима током деведесетих, а затим је долазак интернета довео до данашњих платформи за стримовање.

За потребе студије објављене у часопису Scientific Reports, истраживачи су анализирали емоције изражене у стиховима, пратили колико је различитих и компликованих речи коришћено и колико често су се понављале.

„У свим жанровима, текстови су током времена постајали све једноставнији и репетитивнији“, резимирала је Ева Цангерле.

Бес, туга и „ја па ја“

Резултати су такође потврдили претходна истраживања која су показала смањење позитивних, радосних текстова током времена и пораст оних који изражавају бес, гађење или тугу.

Текстови су такође постајали све отворенији ка опседнутост собом, а речи као што су „ја“ или „мој“ постају много популарније.

Број поновљених стихова највише је порастао у реп музици током ове четири деценије, прецизирала је др Цангерле додајући да је очигледно ту највише и самог текста.

Према њеним речима, хип-хоп је постајао све више љут, а предњачи и када се упореди са осталим жанровима.

Истраживачи су такође желели да утврде које песме обожаваоци различитих жанрова траже на сајту Genius посвећеном текстовима песама.

За разлику од других жанрова, љубитељи рока су најчешће тражили текстове старијих песама, а не нових хитова.

Рокенролу је опала популарност последњих деценија, а то би могло сугерисати да се обожаваоци окрећу песмама када је жанр био на свом врхунцу, а не песмама актуелних бендова.

„Други начин на који се музика променила је то да је првих 10-15 секунди нумере постало одлучујуће за то да ли ћемо прескочити песму или не“, објашњава професорка.

Претходна истраживања су такође показала да људи ових дана више слушају музику пасивно, да им свира док раде нешто друго.Једноставно речено, песме у којима већи део одлази на рефрен којим се понавља једноставан текст изгледа да су популарније.

„Стихови би данас требало да се лакше памте зато што су и направљени тако да их није тешко запамтити. То ми се често дешава када слушам радио“, закључила је Ева Цангерле.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво