Читај ми!

Заменили их на рођењу пре 68 година – два Канађанина водила потпуно другачије животе него што је требало

Ричард Буве, из обалског града Сечелт у Британској Колумбији, провео је читав живот мислећи да је домородачког порекла. Међутим, ДНК тест који је недавно урадио показао је да има украјинско, ашкенази јеврејско и пољско порекло.

Отприлике у исто време, око 2.400 километара далеко, сестра Едија Амброза из Винипега у Манитоби, која је одрасла у украјинској породици, такође је урадила ДНК тест и открила да није у роду са Едијем.

Уместо тога, Буве јој је биолошки брат.

Два ДНК теста довела су до невероватног сазнања – два мушкарца Ричард Буве и Еди Амброз – рођени су истог дана у истој болници у малом граду Арборг у Манитоби 1955. године, али су замењени по рођењу.

Јуче, скоро 70 година касније, Бувеу и Амброзу су се званично извинили за трауму који су претрпели због забуне.

„Данас сам замолио за реч како би упутио извињење на које се дуго чекало за потез који је нанео штету према два детета, њиховим родитељима и породицама. Понекад бивамо замољени да будемо емпатични тако што треба да разумемо како је ходати у нечијим ципелама“, рекао је премијер Манитобе, Ваб Кинју.

„Уколико је то тачно, онда ће наши цењени гости можда разумети саосећање и емпатију на нивоу којем врло мало нас може и да приђе“, додао је премијер.

Адвокат Бувеа и Амброза, Бил Ганџ, испричао је за Би-Би-Си да су његова два клијента водила изузетно другачије животе до чега је довела грешка при њиховом рођењу.

Грешка која их је одвела у потпуно другачијем смеру

Буве (68) одрастао је међу народом Метис – народом у Канади који има мешаних домородачких и европских гена.

Отац му је преминуо када је имао три године, због чега је морао да пази на своју млађу браћу и сестре док је мајка патила због губитка супруга.

Похађао је школу за домородачку децу, а касније је насилно одузет породици током шездесетих у оквиру политике асимилације, када су домородачка деца или стављана у старатељске породице или давана на усвајање ван њихових заједница.

У међувремену, Амброз је одрастао на фарму у руралној Манитоби у „веома топлој породици украјинског порекла, испуњеној љубави и подршци“. На спавање је ишао слушајући украјинске успаванке.

Касније је, међутим, и он дат на усвајање јер је остао сироче са 12 година.

Током читавог живота, Амброз никада није сазнао за своје домородачко порекло. „Због грешке на рођењу обојици је одузето оно што су мислили да јесу читавог живота“, рекао је њихов адвокат.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво