Читај ми!

Како да сецкате црни лук без суза

Лук је ароматично поврће и неизоставан део многих јела и салата, али због непријатног дејства које има на наше очи неки га заобилазе. Стручњаци имају неколико решења за овај проблем како би се ова здрава намирница налазила на трпези што чешће.

Како да сецкате црни лук без суза Како да сецкате црни лук без суза

Зашто плачемо када сецкамо лук?

Oсећај пецкања у нашим очима служи да се лук одбрани од нас.

У питању је одбрамбени механизам биљке који спречава предаторе да је поједу“, каже др Еби Тил, научница о храни и водитељ Јутјуб канала Abbey the Food Scientist.

Према њеним речима, многе биљке имају начине да избегну да постану нечији ручак, а најочигледнији су трње или горак укус. Одбрана лука, како истиче, долази из његове ћелијске структуре, која је таква да има различите одељке за одвојене супстанце које би могле да реагују.

Када оштетите те ћелије – на пример ножем – у реакцији ензима и аминокиселине формирају се једињења сумпора и други ензим који шаље пару у ваздух и на крају у ваше очи, објаснио је др Брајан Куок Ле, научни сарадник на Пацифичком лутеранском универзитету у Паркланду, у држави Вашингтон.

Реагујући са влагом у нашим очима, настају мале количине сумпорне киселине која иритира рожњачу и доводи до реакције ока – појаве суза“, нагласила је Тилова.

Користите вентилатор

Одличан метод за сузбијање суза при сецкању лука је постављање вентилатора негде близу како би се ваздух око поврћа „растерао“, наводи Тилова.

На овај начин вентилатор, то јест ваздух носи молекуле који обично уђу у ваше око и доводе до суза“, објашњава научница о храни.

Заштитите очи наочарима

Да, заштитне наочаре или наочаре за роњење изгледају глупо, али је то још један сигуран метод за спречавање појаве суза.

Оне штите ваше очи од молекула у ваздуху. Приметила сам да ношење контактних сочива уместо наочара чини велику разлику када сечем лук“, објаснила је Еби Тил додајући да је важно имати неки од поменутих „штитова“ за очи.

Охладите лук

Фрижидер, замрзивач или посуда са леденом водом такође могу помоћи, наводи др Брајан Куок Ле. Замрзавање, слично као микроталасне пећнице, може променити структуру лука, тако да овај метод треба користити само када правите нешто као што је супа, саветује Коук Ле.

Чување лука у фрижидеру може ублажити његов укус. Уместо тога, држите лук на хладном и сувом месту и ставите га у фрижидер или у хладну воду око 20 минута пре него што дође време за сецкање.

Користите топлоту

Топлота може помоћи у смањењу испарења, тако да можете да загрејете лук у микроталасној пећници пре него што га исечете, предлаже др Брајан Куок Ле.

У зависности од величине лука, то би требало да траје од 30 секунди до неколико минута.

Савет је да се лук подгреје овако само ако се прави нешто где текстура лука није толико важна јер коришћење микроталасне пећнице може уклонити хрскавост лука.

Додајте киселине

Киселине попут лимуновог сока или сирћета које се додају луку могу помоћи при смањењу иритације очију и побољшању укуса лука, наводи Куок Ле.

Ензим који претвара аминокиселине у луку у материје које изазивају пецкање ефикасан је у одређеном pH опсегу.

Киселина попут лимуна или сирћета ће успорити поменути ензим, али ће се на тај начин аминокиселина одржати нетакнутом што ће побољшати укус лука, истакао је Куок Ле.

Упалите свеће

Неки људи се суза решавају паљењем свеће док секу лук.

„Имао сам прилике да видим да то функционише, али то заиста зависи од врсте свеће“, рекао је Ле истичући да би објашњење могло да буде то што испарења лука блокира мирис свеће или би ароматична свећа могла да изазива реакцију са поменутим испарењима, што као резултат има мању иритацију очију.

Ипак, употреба миришљавих свећа није метод иза којег научници могу да стану.

„Можда ће вам леп мирис свеће само одвратити пажњу“, поручила је Тилова.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво