Читај ми!

Французи стају на пут брзој моди

Доњи дом француског парламента одобрио је нацрт закона којим се траже казне за супербрзе модне производе, са циљем да се ублажи њихов утицај на животну средину.

Французи стају на пут брзој моди Французи стају на пут брзој моди

Предлог закона, који је добио зелено светло од Доњег дома Француског парламента, позива на постепено повећање казни до 10 евра по појединачном комаду одеће до 2030. године, као и на забрану рекламирања таквих производа.

Једногласно одобрен нацрт закона биће упућен Сенату пре него што постане закон.

Популарност модних маркетплејс платформи – које повећавају понуду на основу потражње захваљујући изузетно флексибилним ланцима снабдевања – пореметила је малопродајни сектор, док се етаблирани играчи као што су „Зара“ и H&M и даље у великој мери ослањају на предвиђање преференција купаца.

„Ова еволуција сектора одеће ка ефемерној моди, комбинујући повећање количине и ниске цене, утиче на куповне навике потрошача стварајући код њих потребу за куповном и обнављањем садржаја гардеробера, што није без еколошких, друштвених и економских последица“, наводи се у предлогу закона.

На друштвеној мрежи Икс (некадашњи Твитер), француски министар животне средине Кристоф Бешу описао је нацрт као „велики корак напред“, додајући да је „учињен велики корак да се смањи утицај текстилног сектора на животну средину“.

Предлог закона стигао је након што је Министарство животне средине Француске саопштило да ће предложити Европској унији забрану извоза коришћене одеће, у покушају да се ухвати укоштац са све већим проблемом текстилног отпада.

Прошле године, ова европска земља покренула је кампању како би подстакла људе да поправе стару одећу и обућу уместо да их баце.

Француска влада је обећала 154 милиона евра за ову иницијативу, којом се купцима надокнађује до 25 евра за сваки одевни предмет који поправе.

Непрофитна група задужена за спровођење ове подстицајне мере француских власти, „Рифешн“ (Refashion), каже да је 3,3 милијарде комада одеће, постељине и обуће стигло на француско тржиште током 2022. године.

Министарство екологије саопштило је у то време да Французи бацају 700.000 тона одеће — од чега две трећине заврши на депонијама — сваке године.

Међу „најпрљавијим“ индустријама, модна је заслужна за између три и пет одсто глобалне емисије угљеника, наводи се у извештају консултантске куће „Макинзи“.

Уз то, око половине свих влакана које произведе модна индустрији су облици полиестера на бази уља, додаје се у извештају.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво