Читај ми!

За многе Европљане пут у Норвешку води преко Горњег Милановца

Пут до посла у Норвешкој неке фармацеуте из земаља Европске уније води преко српског села. Да испуне један од главних услова за рад и науче норвешки језик, полазници школе скандинавских језика стигли су из Италије и Шпаније у Семедраж у околини Горњег Милановца.

Потребну диплому за посао који их чека у Норвешкој већ имају. Још једну, важну, добиће после тромесечног курса норвешког језика у српском селу.

„Долазим из Шпаније и ту сам да научим норвешки јер настављам даље. Тамо ћу радити као апотекарка тако да морам да научим да се споразумевам“, каже Марта.

„Овде је заиста добро окружење тако да смо фокусирани на учење новог језика који је можда за нас Италијане, због изговарања речи, мало тежи“, наводи Ђузепе из Италије.

Иако се у овој несвакидашњој школи у селу Семедраж често говори пет различитих језика, сви се добро споразумевају. И сви имају исти циљ.

„Неопходно је да ученици буду изузетно јасни у својим намерама да у Норвешку оду што је свакако случај са људима који су овде, тако да уз одређену дозу посећености ови изузетно интензивни курсеви могу да уроде плодом, што се показало и раније“, истиче професорка норвешког језика Анђела Ђокић.

„Био сам на размени у Норвешкој у Мушјену годину дана из тога сам одлучио да научим норвешки како бих се даље школовао тамо“, каже Лазар Миливојевић из Горњег Милановца.

Школа скандинавских језика већ постоји 40 година. Током пандемије коронавируса радили су онлајн, а потом су одлучили да наставу организују у селу код Горњег Милановца.

„Раде само норвешки или само шведски свакодневно по пет часова да би досегли ниво који је неопходан за рад посебно у апотекама, здравству, а касније лекари у својим браншама у Норвешкој као и медицинске сестре“, објашњава Драган Марковић из школе скандинавских језика.

У Семедраж долазе полазници из разних земаље Европске уније. Уз добре услове за учење скандинавских језика упознају и српске обичаје, људе, градове. Искуство које, кажу, неће заборавити у далеком свету.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво