Читај ми!

Млади позивају доносиоце одлука и бизнис заједницу да их саслушају и укључе у процес одлучивања

Чланови Уницефовог омладинског одбора Милица Бабић, Јелена Перуничић и Богдан Димић разговарали су са проф. Милицом Пејовић Миловнчевић, директорком Института за ментално здравље, Петром Канурић, представницом групе „Стартуј Инфостуд“ и Јованом Пураром, представником МК Груп, на панелу који је модерирала Весна Савић Ђукић из Уницефа.

Перспективе за младе зависе од окружења у којем живе, односа које склапају, искуства и подршке коју добијају, од услуга које су им доступне, друштвених норми у њиховим заједницама, као и у којој мери могу да утичу на одлуке које се тичу њих.

У оквиру истраживања о партиципацији младих, кроз УНИЦЕФ-ову У-Репорт платформу, чак 75 одсто испитаника сматра да партиципација није подједнако омогућена свим младима. Одговори испитаника (скоро 80 одсто) указују и на широко распрострањено мишљење да особе са већом моћи и овлашћењима, попут владиних званичника, родитеља, социјалних радника, лекара, и других, недовољно поштују и уважавају ставове младих.

Студенткиња медицине Милица Бабић је током панела истакла да су учињени значајни кораци у обезбеђивању и пружања подршке раном развоју деце како би им се осигурао најбољи почетак живота и олакшало њиховим родитељима. Она је такође послала јаку поруку о неопходности да се овакве услуге подршке обезбеде и у мањим местима и за најосетљивије породице.

Богдан Димић, средњошколац из Врања, говорио је о неопходности бољег повезивања пословног сектора са системом образовања како би млади људи стекли предузетничке вештине и били боље опремљени за потребе тржишта рада. Богдан је посебно истакао неопходност укључивања бизнис сектора у процес образовања и економске инклузије младих.

„Традиционална уверења о предузетништву као ризичном занимању морамо заједно да мењамо. Треба да радимо и на оснаживању младих да се лакше остваре кроз своје предузетничке подухвате“, рекао је Богдан Димић.

Студенткиња психологије из Чачка Елена Перуничић говорила је о изазовима у веза са унапређењем менталног здравља младих. Нагласила је да је иновативна услуга која је доступна путем „Све је ок“ платформе имала велики утицај на смањење стигме код младих да причају о својим проблемима. Скренула је пажњу, међутим, на неопходност да се услуге за ментално здравље обезбеде и кроз вршњачку подршку и кроз систем образовања.

Јован Пурар из МК Груп, која у оквиру своје пословне стратегије поклања велику пажњу улагању у заједницу, представио је пример подршке деци и младима у Србији и у региону у којем послују.

Истакао је и да МК Груп поклања посебну пажњу пословним праксама које се односе на запослене, чиме се подржавају запослени родитељи.

„МК Груп традиционално спроводи друштвено одговорне активности које су усмерене на пружање подршке деци и младима у различитим сегментима – од образовања, преко здравства, до помоћи социјално угроженим групама. Али се по националном значају свакако издваја Задужбина Миодрага Костића, која ће нашем друштву даровати Палату науке, први центар за истраживање и популаризацију науке у Србији. Уз давање вредно више од 25 милиона евра Миодраг Костић жели да, посебно код млађих, позиционира знање као универзалну вредност. Овај простор ће отварати видике новим генерацијама, деци и студентима, а младим научницима пружати могућност да се баве истраживањима у условима најбољих светских научних центара”, рекао је Јован Пурар, директор сектора правних и општих послова МК Груп.

Петра Канури из групе „Стартуј Инфостуд“ говорила је о томе шта млади људи очекују од послодаваца и како привући младе људе.

Највеће глобално истраживање „The Future of Recruitment“ у којем су учествовали и испитаници из Србије, показује да је младима, када је реч о послу, најважније да имају здрав баланс између приватног и пословног живота.

Ово истраживање спроводи „The Network“, глобална мрежа најпосећенијих сајтова за запошљавање чији је члан и Инфостуд, као и његова платформа за младе „Стартуј Инфостуд“, у сарадњи са „Бостон консалтинг групом“.

„Млади желе да се унапређују како професионално тако и приватно, као и да негују друге аспекте живота осим пословног, а од компанија очекују да на ове захтеве одговоре. Ова активна и технолошки напредна генерација постаје кључни покретач промена на тржишту рада и подстиче компаније да се адекватно прилагоде како би биле ефикасне у приступу младима и осигурале дугорочну повезаност са њима“, истакла је Петра Канури из групе „Стартуј Инфостуд“.

Проф. др Милица Пејовић Милованчевић је захвалила пословном сектору на подршци коју пружа програмима раног развоја деце и унапређењу менталног здравља деце и младих, а који се одвијају уз подршку Уницефа у Србији.

„Изазови савременог живота и ризици које са собом носи одрастање некада могу да превагну над заштитим факторима које дете или млада особа има унутар своје породице или групе пријатеља. Зато су Институт за ментално здравље и Уницеф развили иновативне услуге телесаветовања и психолошке подршке у школама, домовима здравља и институцијама унутар система социјалне заштите, и у сарадњи са невладиним организацијама за више хиљада младих у Србији. Недавно потписивање Меморандума о разумевању који је потписало шест министара представља спремност да подршка буде доступна свакој младој особи у Србији”, истакла је проф. др Милица Пејовић Милованчевић.

Млади су закључили да је важно што имају прилику да се њихов глас чује – да могу да изнесу своја мишљење, потребе и страхове. Посебно охрабрује спремност и одлучност младих да се ангажују заједно са својим вршњацима, доносиоцима одлука и бизнис заједницом како би заједно остварили позитивне промене за децу и младе у Србији.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара