Читај ми!

Српске „Нити" на ревији Игора Тодоровића у Милану, италијанска публика одушевљена

У Милану је званично завршена недеља женске моде, која је, као и увек, у град довела светски познате стилисте и звезде које желе да присуствују модним ревијама. Наш модни дизајнер Игор Тодоровић, представио је своју колекцију „Нити", која је наишла на велико одобравање италијанске публике.

У срцу миланске недеље моде, Србија је представила своју креативност пред италијанском публиком, ревијом „Нити", Игора Тодоровића којој је присуствовао изузетни велики број публике, а многи су стајали јер није било довољно места за седење. Игору Милано није нови терен али ревија, у јеку Фешн вика, јесте.

„Милано ми није нов али је све ово заједно ново, једно ново искуство, једна нова авантура и сад сам препун неких нових емоција и са свих страна ме запљускују са утисцима. И сад покушавам да склопим утиске Милана и новог утиска. Ево мало пре сам на италијанском рекао да док се тка, нити се везују за небо, и ево вечерас смо везали наше нити са италијанским нитима. Јесте, ја сам живео и студирао овде и постоји та нека спона, та нит која везује оно одакле долазим и оно где сам се школовао", рекао је Тодоровић.

Публика је одушевљено аплаудирала елегантним комадима одеће сведених, природних боја, са јединим додатком у облику великог цвета, који је ненаметљиво красио поједине комаде одеће, уз пратњу аутентичне музике са наших простора.

Нити имају једну велику симболику, спајају, нераскидиве су, у тканини су када се добро уткају просто је немогуће рашити их, и уопште нити су и у текстилу веома важне и у емоцији, када кажемо танане нити. Важне су у много тога, биле су испреплетене и у музици за коју морам да се захвалим Мицевском и Аци Софронијевићу и љубазности Драгане Радосављевић Цакане и вечерас смо овде чули апсолутно традиционалну музику која је припремљена за један потпуно нови догађај, дакле, за нешто што ће и њима бити занимљиво.

Много ми је људи рекло да је било јако емотивно, да не разумеју музику али осећају неку емоцију. Те нити су, ако ћемо метафорично да причамо, један ћилим на коме смо долетели и приказали све што се приказало. Оно што је изазвало, поред конструкција и многих ствари које чујем сад у пролазу, оно што је било веома важно, и што нам је и био негде циљ је била група комада који су штрикани руком од аутентичне сорте праменке са златиборских падина, где се та вуна прала у Рзаву у води, и фарбала природним бојама што је такође једна врло јасна порука еколошке свести и бриге о планети јер су и то нити и ми смо везани за ту планету.

Заиста сам се потрудио да порука коју шаљемо буде универзална, као што је моја мода универзална а да опет подцртамо кроз неке емотивне звуке са једне стране, али и кроз оно што је неко наслеђе које ми имамо а које је, слободан сам то да кажем, оставила краљица плетива Добрила Смиљанић", испричао је Тодоровић.

Након Миланске недеље моде, Игоров магично проткани ћилим путује даље представљајући свету наше корене, традицију и моћ ручно ствараних дела.

„Па, идемо даље свакако. Ја сада говорим да идемо даље, знате кад пређете одређене степенице и кад је тај ћилим обучен да може да лети, ја сам сигуран да се отварају неке нове приче и неке нове дестинације. Постоји један диван пројекат о коме ћемо причати од пролећа, на коме посебно радим и посебно му се радујем а ово је био један, да кажем повратак кући", каже Игор Тодоровић.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара