Читај ми!

Рад од куће запосленима доноси велике здравствене користи

Резултати обимне студије о ефектима рада са различитих локација показују да постоје и корисне стране, али и више недостатака обављања посла изван предузећа и за запослене и за послодавце. Ипак, када се све узме у обзир, запослени имају огромне здравствене користи од хибридног рада, односно комбиновања рада из просторија фирме и са других места.

Рад од куће запосленима доноси велике здравствене користи Рад од куће запосленима доноси велике здравствене користи

Рад од куће омогућава људима да једу здравије, осећају мање стреса и имају нижи крвни притисак, показују резултати обимне студије у којој је разматрано скоро 2.000 стручних радова о радним местима након пандемије.

Ипак, већа је вероватноћа да ће они који раде од куће јести грицкалице, пити више, више пушити и добијати на тежини, показала је студија истраживача Агенције за здравствену безбедност Уједињеног Краљевства (UK Health Security Agency – UKHSA) и Краљевског колеџа у Лондону.

Такође, послодавци који верују да су људи који раде од куће лењи, нису у праву јер такви запослени ређе иду на боловање, имају тенденцију да раде дуже и да раде увече и викендом.

У студији, коју је предводила Шарлот Хол са УКХСА, анализирани су резултати и закључци 1.930 академских радова о раду од куће, раду на даљину и другим врстама хибридног и кућног рада у покушају да се дестилирају често контрадикторне тврдње стручњака.

Професор Нил Гринберг, психијатар на Кингс колеџу у Лондону и један од аутора студије, рекао је да је студија показала да запослени и послодавци морају да почну да размишљају о раду код куће са истом озбиљношћу као и о раду у просторијама предузећа.

„Људи су одавно схватили да ако све запослене ставите у исту просторију у предузећу, без звучне изолације, то буде непријатно, а поврх свега немате баш продуктивну радну снагу. Сада када смо прешли на културу рада код куће, има смисла да се организације и влада постарају да људи који раде од куће то раде на што ефикаснији начин“, истакао је Гринберг.

Преглед истраживања, објављен у Journal of Occupational Health, идентификовао је три теме – радно окружење код куће, утицај на животе и каријеру запослених и утицај на њихово здравље.

Додатни стрес због рада од куће у неким случајевима

Гринберг је навео да је истраживање показало да постоје добре, али и лоше стране рада од куће. Радно окружење зависило је од тога колико је простора било код куће, расположиве опреме и од тога колико су запослени имали контролу над својим даном.

Људи са вишим примањима често су више уживали радећи код куће, али они са више обавеза код куће, као што су чување деце или кућни послови – често жене и они који живе сами – били су под већим стресом.

„Све у свему, људи су се осећали продуктивније код куће. Било је посебно добро за креативне ствари, али много теже када су у питању заморнији и досаднији задаци. Многи људи су забринути за развој каријере – тај осећај да ћете, ако нисте присутни у канцеларији, бити занемарени, прескочени“, објаснио је Гринберг.

Ефекти на здравље су били јаснији. Прелазак на рад од куће током пандемије коронавируса био је у директној вези „са повећањем уноса поврћа, воћа, млечних производа, грицкалица и оброка које сами припремате; млађе особе и жене свих старосних група су имале највише користи у смислу здравије исхране“, наводи се у закључцима студије.

Више седења – више килограма

Једно од истраживања разматраних током студије показало је да се 46,9 одсто запослених који су радили од куће угојило, а друго је дошло до нешто мањег постотка – већа килажа забележена је код 41 процента.

Већина прегледаних радова показала је да су они који су радили од куће генерално више времена проводили седећи.

„Менаџери су морали да пронађу начине да подрже своје запослене који раде од куће и помогну им при стварању њиховог радног окружења. Постоји сјајна пословица у науци да у неком тренутку морамо престати да се дивимо проблему и заправо размишљамо о решењима. Сада знамо доста тога. Дакле, треба да се запитамо: Која је најбоља обука коју појединац треба да прође ако ће радити хибридно, то јест и из канцеларије и са других места?“, прецизирао је професор Гринберг.

Према његовим речима, послодавци и шефови никако не би требало да доводе у питање да ли је корисно обучавати запослене за рад од куће, то јест изван канцеларије јер је одговор врло јасан и гласи – Да.

Од укидања ковид ограничења 2022. године, неке компаније су инсистирале да се запослени врате у канцеларију са пуним радним временом.

Професор Гринберг истиче да је страх компанија да ће запослени од куће забушавати или да неће радити добро, те да не могу да их држе на оку, застарео концепт.

Ускраћивање опција рада са места ван предузећа значиће да талентовани запослени могу да потраже и пронађу друге послове, али и чини компаније мање флексибилним у случају евентуалних криза у будућности, попут здравствених ситуација, штрајкова или тешких временских услова који спречавају људе да дођу до својих предузећа.

„Ако то раде само из страха, онда ризикују да заостају за другима. Погледали смо огромну количину доказа из више година и оно што наш преглед показује је да постоје начини да приступ раду код куће заиста добро функционише за организацију, а такође и за запослене“, закључио је професор Гринберг.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво