Читај ми!

Публикација Фајненшал тајмса: Лесковац најпривлачнији мањи град за инвеститоре

На листи "Фајненшал тајмса", Лесковац је победник у групи мањих европских градова. Магазин "фДи", публикација британског Фајненшал тајмса, у издању листе „Европски градови и региони будућности“ за 2024. годину, рангирао је Београд на високо седмо место у категорији великих европских градова када је реч о људском капиталу, док је Лесковац заузео чак прво место као најпривлачнији мали град за инвеститоре.

Публикација Фајненшал тајмса: Лесковац најпривлачнији мањи град за инвеститоре Публикација Фајненшал тајмса: Лесковац најпривлачнији мањи град за инвеститоре

Реч је о листи која рангира најбоље инвестиционе локације у Европи, а Србија се истакла са неколико градова и региона који су се нашли међу најбољим локацијама за инвестирање.

Тако се и ове године Београд нашао у врху у својој категорији, а Лесковац је победник у категорији мањих градова.

Поред Београда и Лесковца, угледни британски пословни магазин је Крагујевац рангирао у категорији средњих градова на осмо место по ефикасности трошкова, а на листи Фајненшал тајмса нашли су се и Шимановци, Зрењанин и Суботица.

Зашто је Београд интересантан град за инвестиције

Када је реч о Београду, наводи фДи, у групи Људски капитал и стил живота, главни град Србије је заузео седмо место, јер се истиче богатом културном сценом, високим стандардом живота и разноврсним образовним могућностима, што га чини привлачним за стране стручњаке и младе таленте.

Пре свега, истакнута је ИТ индустрија као и услужна индустрија, а те резултате потврђује и велики број странаца који је дошао у Београд да живи и ради у претходних неколико година.

У групи Ефикасност трошкова, Београд је заузео девето место, јер нуди конкурентне трошкове живота и пословања у поређењу са другим европским градовима, што је привлачно за компаније које траже економично пословање.

Београд је заузео осмо место у групи  Пословно окружење, с обзиром да је познат по повољном пословном окружењу, једноставним административним процедурама и подршци за стране инвеститоре.

Како је је наведено у образложењу, Влада Србије начинила је значајне напоре претходних година да поједностави процедуре за пословање великих, али и малих предузећа, као и предузетника, што је све омогућило да Београд буде на овој листи испред градова попут Келна и Глазгова.

Угледни пословни магазин наводи као зачајне предности Београда квалитет радне снаге, односно велики број високообразованих људи који сада већ годинама раде у глобалним компанијама.

Београд је успео да стекне репутацију одличне дестинације за инвеститоре који траже талентоване и специјализоване инжењере и инжењерке.

По питању квалитета инфраструктуре, Београд има добро развијену инфраструктуру, посебно у области саобраћаја и телекомуникација, што олакшава пословање и живот грађанима.

Такође има изузетан географски положај пошто се, како је наведено,  налази на раскрсници путева између истока и запада, што га чини идеалном локацијом за компаније које желе да послују на тржиштима оба региона.

Значајни инвеститори који послују у Србији

Британски магазин наводи као значајне инвеститоре који су присутни, Microsoft, NCR, IBM, Rivian, Luxsoft, као и значајна улагања у некретнине и развој попут Београда на води.

Лесковац је у категорији микроградова када је реч о ефикасности трошкова заузео чак прво место.

Како је наводи ФТ, Лесковац се истиче као најповољнији микро европски град будућности по ефикасности трошкова, што га чини изузетно атрактивним за инвеститоре који траже економично пословање.

Лесковац је познат по текстилној индустрији, јер има развијену инфраструктуру у тој области, што привлачи инвеститоре из ове индустрије.

Очекује се да ће Лесковац уз развијање инфраструктуре и додатна улагања привући још инвеститора.

Фајненшал тајмс наводи да град има традицију у производњи и да има  обучену и квалификовану радну снагу спремну за запошљавање.

Лесковац се налази у јужном делу Србије и има добре саобраћајне  везе са осталим деловима земље и региона, што олакшава дистрибуцију производа и приступ тржиштима, а највећи инвеститори који послују у том граду су Yura, Delphi/Aptiv Contract Services, Fush, Falke i RIM Group.

Крагујевац је рангиран у категорији средњих градова на осмо место по ефикасности трошкова.

Град има повољне трошкове живота и пословања, што је привлачно за инвеститоре који траже економично пословање.Такође, има богату индустријску традицију и развијену индустријску инфраструктуру, што га чини атрактивним за инвестиције у производњу и аутомобилску индустрију.

Крагујевац, како је наведено, има и високообразоване раднике захваљујући присуству Универзитета у том граду, што је важно за компаније које траже квалификовану радну снагу.

Ускоро у Крагујевцу почиње и изградња Иновационог дистрикта, који ће уз Дата центар допринети да се велике ИТ и иновационе компаније развијају и у Крагујевцу.

Град се налази у централном делу Србије, са добрим саобраћајним везама са осталим деловима земље, што олакшава дистрибуцију производа и приступ тржиштима, а најзначајнији инвеститори су  Stelliantis, Yanfeng, Wacker Neuson, Shenchi Automotive, Puratos, MIND Grupa и Oracle.

У категорији микроградова за ефикасност трошкова Шимановци су заузели  четврто место, Зрењанин пето, а Суботица шесто место.

По ефикасности трошкова сва три места се истичу по ефикасности трошкова, нудећи конкурентне услове за пословање и инвестиције.

Како је наведено, имају развијену индустријску инфраструктуру и традицију, што их чини атрактивним за инвестиције у различите секторе.

Повољан географски положај градова

Када је реч о локацији, Шимановци, Зрењанин и Суботица имају повољне географске положаје, са добрим саобраћајним везама, што олакшава приступ тржиштима и дистрибуцију производа.

Све три локалне самоуправе пружају подршку и олакшице за инвеститоре, што доприноси њиховој привлачности као инвестиционих дестинација.

Имају обучену радну снагу, што је важно за компаније које траже квалификоване раднике, а нмајзначајнији инвеститори су Пећинци –  Robert Bosch, Coficab, Chemical Agrosava, Ivković Investment Group, CTP Sigma, Dr. Oekter, у Зрењанину -  Linglong Tire, Avalon, Essex Europe, GLM, Novares, у Суботици - Continental, Boysen, Don Don, Pionir и Andex.

Када је реч о другим земљама, на листи "Европски градови и региони будућности" истакло се неколико градова из централне и источне Европе: Франкфурт у Немачкој, Врлоцлав у Пољској и град Луксембург.

Ти градови су се издвојили као лидери у својим категоријама: велики градови, средње величине и мали градови.

Лондон је потврдио своје вођство у категорији великих градова, док је Барселона истакнута као топ дестинација за страна директна улагања.

Фајненшал тајмс наводи да је у Европи у 2023. инвестициона клима била  изазовна, са опадањем инвестиција у односу на претходну годину како у броју пројеката тако и у капиталним инвестицијама.

 У целини, удео Европе у глобалним страним директним улагањима смањио се 2023, са око 29 одсто укупних пројеката, у поређењу са око 36 одсто у 2022.

На основу перформанси у пет подкатегорија - економски потенцијал, пословна услужност, повезаност, људски капитал и стил живота, као и ефикасност трошкова, рангирани су најперспективнији инвестициони циљеви у Европи.

Оцењено је 330 европских градова подељених по величини становништва у пет група - великих, средње великих, малих и микро градова.

Такође је оцењено и 38 локалних партнерских предузећа у Великој Британији.

Додатно, за категорију "ФДИ Стратегија" прикупљени су упитници од европских агенција за промоцију инвестиција.

Жири састављен од три стручњака за промоцију инвестиција и економски развој - - Carolina Arriagada Peters, Sean Duggan, Judith O'Doherty, као и уредник фДи Jacopo Dettoni и новинар  Seth O'Farrell, прегледао је 117 пријава градова и региона широм Европе.

То је једина квалитативна категорија на листи која се, иначе, прави према  подацима, а која утиче на укупне резултате.

Премијерка о пројекту "Европски градови и региони будућности"

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да су се на листи магазина фДи, публикације британског Фајненшал тајмса, "Европски градови и региони будућности" за 2024. годину, нашли на високим позицијама Београд, али први пут и Лесковац, Крагујевац, Шимановци, Зрењанин и Суботица и истакла да је то велико признање за Србију и да ће нам то свакако помоћи да наставио са рекордима у привлачењу страних директних инвестиција у нашу земљу.

Фајненшал тајмс је рангирао Београд на високо седмо место у категорији великих европских градова када је реч о људском капиталу, док је Лесковац заузео чак прво место као најпривлачнији микроград за инвеститоре по питању ефикасности трошкова.

Реч је о листи која рангира најбоље инвестиционе локације у Европи, а Брнабићева је у изјави за Тањуг упутила честитке свим градовима и општинама који су се нашли на листи угледног британског магазина.

Истакла је да ће тај успех Србије бити велики подстицај, не само за стране већ и домаће инвестиције.

 "Пре свега честитке свима. Ово је велика ствар, велико признање и свакако ће нам помоћи да настављамо са довођењем рекордно великих страних инвестиција у Србију, као и рекордног броја инвестиција, али ово је такође важно и за домаће инвеститоре. Зато што када измерите да је нека општина или неки град у Србији повољан или један од најповољнијих у Европи по условима пословања за инвестирање, то значи да и  домаћи инвеститори, наша микро, мала и средња предузећа, породичне фирме, имају добре услове за инвестирање и да и они самим тим постају конкурентнији", нагласила је премијерка.

Напомиње да је Лесковац победио по ефикасности трошкова, што значи да су и домаћи инвеститори у Лесковцу у прилици да буду много конкурентнији када се такмиче са било ким другим у Европи.

 "Тако да је то велика ствар за домаће инвеститоре, али велика ствар и за Србију као инвестициону дестинацију, што је посебно важно у овим временима када видимо да Европа као континент по конкурентности опада", навела је Брнабићева.

Додаје да је забрињавајуће што се у том извештају Фајненшал тајмса види да је  глобални удео инвестиција на европском континенту опао са 36 процената у 2022. години на 29 процената у 2023. години.

"Тако да је Србија добро поступила када је кренула да гледа и шире одакле још можемо да доводимо инвестиције и све више има инвестиције из Азије. Изузетно је важан наш однос са Јапаном, са Корејом, са Народном Републиком Кином. Тако да је добра била наша стратегија, али заиста све честитке свим оним градовима и општинама који су ушли у топ 10, у првих 10, на прво место Лесковац који је победио у својој категорији микроградова за трошковну конкурентност", рекла је премијерка.

петак, 21. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије