Како ради или не ради мозак када се заљубимо

Многи од нас су се лудо заљубили, или су мислили да је то љубав. Свакоме се догоди бар једном у животу, ако не и много пута. То је осећај као ниједан други. Срце вам куца брже, а живот изгледа узбудљиво, пун радости. Свет је прелепо место и мислите да ће то трајати заувек.

Како ради или не ради мозак када се заљубимо Како ради или не ради мозак када се заљубимо

Али време пролази и живот се дешава. На крају, заљубљеност еволуира у нешто друго. То нешто може бити љубав, или може само остати заљубљеност неко време пре него што коначно нестане.

Истраживањe Хелен Фишер и њеног тима баца више светла на разлику између љубави и заљубљености, и открива да романтична љубав пролази кроз три фазе: пожуда, привлачност и приврженост.

Свакој од ових фаза додељен је одређени скуп хормона. Пожуда има везе са сексуалним задовољством и њоме управљају полни хормони тестостерон и естроген. Привлачност, којом управљају допамин, норепинефрин и серотонин, повезана је са понашањем „награђивања“, што објашњава зашто је почетак љубавне везе тако узбудљив и свеобухватан.

Док се заљубљеност дешава веома брзо и подразумева снажну привлачност, љубав је много дубље искуство.То је осећај потпуног познавања некога, осећање везаности, блискости и бриге о тој особи.

Заљубљеност може бити прва фаза љубави, али не заљубе се сви. Можете упознати некога ко ће вам се свидети на први поглед, па се заљубљеност може претворити у љубав, али само ако сте вољни да се ослободите фантазија о савршеном партнеру и превазиђете свако разочарање које вам она доноси, истичу истраживачи који су се бавили овом темом.

На питање да ли је заљубљеност изазива позитиван или негативан осећај у нама, професор Кернер је истакао да је заљубљеност „позитивна када је узвраћена, а негативна је када вас неко одбије“.

Која је разлика између љубави и заљубљености и које осећање је јаче?

Заљубљеност је обично интензивна али краткотрајна, док права љубав ипак траје дуже и укључује више присности и интимности међу паровима. Заљубљеност обично осећамо као интензивну, мада она брзо прође, па су се истраживачи сложили да је осећање љубави јаче и дуготрајније.

Дефиниције љубави и заљубљености у речнику Меријам–Вебстер су прилично различите: љубав је „топла приврженост, ентузијазам или оданост према другој особи“, док је заљубљеност „осећај будаласте или опсесивно снажне љубави, дивљења или интересовања за некога или нешто“.

У суштини, љубав је дубока посвећеност, док је заљубљеност као „фаза меденог месеца“.

Заљубљивање до ушију може натерати многе људе да раде ствари које вероватно не би радили да им се та особа заиста не свиђа, а научници су открили шта се дешава у нашем телу током заљубљености. Научници се кроз историју нису претерано усредсредили на утицај заљубљивања на људско понашање, али је студија спроведена на 1.500 младих људи, који су рекли да су заљубљени, показала да мозак ради потпуно другачије у таквом стању.

Студију су спровели докторанд Аустралијског националног Универзитета Адам Боде и др Фил Кавана са Универзитета Јужне Аустралије у Канбери. Они су посматрали како се понаша тело – реакције и одговоре заљубљене особе.

Систем активације понашања у телу може активирати позитивне реакције. У студији објављеној у часопису Behavioral Science, закључили су да се мозак мења када сте заљубљени.

Када су људи посебно вољени, њихове мисли постају више усредсређене на особу у коју су заљубљени. Доктор Кавана је рекао да хормон окситоцин може бити кључни фактор у променама које се виде као „таласи“ хормона који круже у нашем нервном систему и крвотоку док комуницирамо са вољеном особом.

Закључио је да љубав активира „путеве у мозгу повезане са позитивним осећањима“.

„Начин на који вољени добијају посебан значај зависи од комбинације окситоцина са допамином, хемикалијом коју наш мозак ослобађа током романтичне љубави“, објаснио је др Кавана.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво