Пеца обућар – из моде никад неће изаћи салонка са штиклом од седам центиметара

Уметност и вештину старих занатлија обично настављају наследници који у породичној традицији виде своју шансу за будућност. Један од њих је и млади обућар, Лука Цветковић, из Ћуприје, који се бави ручном израдом обуће по мери, и један је од најмлађих моделара у централној Србији.

У Лукиној радионици све је сређено под конац и сваки калуп, парче коже и алатка имају своје место.

Тајне обућарског заната овај 26-огодишњи младић почео је да изучива као дете, у радионици оца, а потом је знање усавршио и школовањем. Ципеле се данас како каже поправљају знатно мање.

„Доста долазе да праве ципеле, јер су чули да квалитетнија ципела има дужи век трајања, не мора да се купује стално, она се купи једном и носи се дуги низ година, док поправљају само неку квалитетнију ципелу”, каже Лука.

Да се направи ципела потребно је пет до седам дана рада. Лука користи најфинију италијанску кожу коју обрађује и фарба сам.

„Највише волим када видим да неко коме сам правио ципеле носи ту ципелу. Искрено да вам кажем и то ме некако испуњава на неки посебан начин јер знам да сам ја то направио и да се то носи”, додаје Лука.

Жене су каже захтевније муштерије али и израда мушких ципела зна да буде компликована. С поносом, Лукина мајка која понекад помаже у радњи показује ципеле које су направљене из комада коже без иједног шава.

„Тата је био обућар, знао је и да прави али је син сада то и веома сам поносна на њега јер је прави мајстор”, рекла је Лукина мајка Биљана Цветковић.

Мајстор Лука у послу користи алате и машине који се током деценија нису мењали. Уз жеље и укус муштерије квалитетна израда је нешто што се подразумева.

„Циљ ми је да једног дана имам своју да кажем малу фирмицу у којој ће само ручно да се прави ципелу, значи нећемо да прелазимо на машинско прављење ципела. него једноставно ручно прављење ципела”, искрен је Лука.

Свака ципела која изађе из радионице са логом „Пеца обућар" је са сертификатом ручне израде. Пецин наследник Лука каже да упркос трендовима, из моде никада не излази кожна салонка са штиклом од седам центиметара, и класичне мушке ципеле са два центиметра потпетице.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара