Бескористан закон – зашто неки ресторани у Италији подсећају на музеје Мусолинију

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава се 27. јануара. Често се управо око овог датума у италијанским медијима указује пажња на постојање кафића и ресторана који су посвећени Мусолинију, па се тако, путем предмета и фотографија, величају његов лик и дело.

Реликвије, сећања, слике, све оно што подсећа на 1920-те и фашистичку епоху, део је неколико ресторана у Италији који подсећају на праве музеје посвећене Мусолинију.

У јужном делу Рима, налази се ресторан Ил федерале, потпуно посвећен фашистичком добу и Бениту Мусолинију од самог јеловника, до тога на који је начин уређен.

У њему се налазе бројне фотографије Мусолинија, симболи, слике са романским поздравом и све оно што је посвећено тој идеологији. То није једини ресторан тог типа у Италији, у Милану постоји историјски ресторан Код Оскара који на рецензијама на Гуглу има преко 2.400 коментара и пет тј. највише звездица.

„Мој отац је био падобранац у италијанској војсци која је увек на неки начин била повезана са фашизмом, онда је одлучио да постане пица-мајстор, научио је како се прави пица, отворио ресторан и тако је настало ово место Код Оскара. Када се прича о нашем ресторану прича се наравно о његовој повезаности са историјским добом фашизма али није само то. У смислу, дошло је до смене генерација, ја сам дошла на место мог оца и за мене овај ресторан представља институцију и у добру и у злу. Овде данас људи првенствено долазе да би добро јели али свакако пре 43 године када је отворен овај ресторан јесте било мало другачије", рекла је Марија, власница ресторана Код Оскара.

И мада у Италији постоји закон уведен 1952. године који је добио име по тадашњем министру унутрашњих послова Марију Шелби, а који забрањује како реконституисање фашистичке партије, у Италији тако и све оно што уздиже ту идеологију или подржава њене принципе и методе, због две пресуде Уставног суда из педесетих година, овај закон је заправо бескорисан и скоро се никада не примењује.

Тако у месту код Вероне постоји бар Армандо који издаје рачуне са Мусолинијевим ликом док су зидови Код Оскара у Милану пуни подсећања на Дучеа а полице пуне вина са његовим ликом.

„Флаше вина са Мусолинијевим ликом су најтраженије, до те мере да их данас нема, све су распродате, купују их чак и као поклон онима који не размишљају на тај начин. Са друге стране, мени је јасно да је ово деликатан аргумент и жао ми је ако се неко осећа увређеним тако да из тог разлога моја браћа и ја желимо да мало смањимо присуство ових фотографија и подсетника на зидовима. Људи су радознали и долазе овде из тог разлога, долазе познати фудбалери, тв лица, политичари и припадници и левице и деснице, зидари и судије, пуно странаца. То је као део фолклора“, каже Марија.

Њен отац је, како истиче, често говорио да је ово аполитичан ресторан у шта је било тешко поверовати обзиром на све слике на зиду, којих је сада много мање него раније.

„Бар једном дневно долазе они који долазе са намером да нас вређају, дођу, знају где су дошли, наруче да једу, добро једу а онда напишу ужасну рецензију. Да имају храбрости да ми поставе питања ја бих била срећна да одговорим. Данас је за мене важно да се људи који дођу овде осете као код куће, као да су у кругу породице а као и у свакој породици можемо да се слажемо или не слажемо, можемо да се посвађамо, мени заиста није важно да ли овде долаи да руча неко ко припада левици, десници и слично", испричала је Марија.

И мада произвођачи вина са етикетама Хитлера и Мусолинија, изјављују за медије да су свесни да њихове етикете изазивају полемике у целом свету додају и да то за њих није политичка ствар већ то пореде са фудбалским клубовима те кажу да, ако машу заставом „Милана“, нервираћемо оне који навијају за „Интер“ и обрнуто.

Вина компаније „Носталгична вина“ штампају и етикете са ликом Стаљина и Че Геваре. Порастом популарности деснице у Европи расте и потражња за овим винима а највећи број клијената је из Аустрије, Немачке, Пољске, Чешке али и из саме Италије и свакако онлајн.

И мада се прошле године говорило о томе да ће оваква врста вина бити забрањена у Италији, након што су винарије које их производе добиле спорове на суду, та вина су се врло брзо вратила на тржиште а позиви за бојкотовањем и од стране Јеврејског форума за демократију и против антисемитизма, нису дали резултат. А ресторани који излажу слике Дучеа као и све оно што је везано за ту епоху, увек су пуни.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво