Читај ми!

Наруквица против насиља, „детаљ“ који носе и Италијанке и Италијани

Из Италије стиже забрињавајући податак о порасту насиља у тој земљи. Жртве су најчешће жене, које су стално на опрезу када излазе из куће, било да треба да пређу неколико метара од метроа до врата свог стана, било када излазе увече са пријатељицама и враћају се саме трамвајем. Само пре неколико дана једна жена је нападнута на станици Термини у Риму без икаквог разлога. Због тога, у тој земљи све више расту захтеви за уређајима против агресије који могу да буду наруквице и привесци, а које су само у прошлој години спасиле више од 300 особа.

И мада се медији све више баве насиљем над женама, нудећи решења као и инструменте који могу да помогну женама да изађу из опасних ситуација, нажалост, случајеви фемицида, силовања као и агресија над женама у Италији су - свакодневни.

Зато се све више спомињу наруквице „анти агресије“ које су омогућиле, у протеклих годину дана великом броју жена да неповређене изађу из опасних ситуација. Оно што изненађује јесте чињеница да и око 20 одсто мушкараца користи ове наруквице.

"Ми смо ову наруквицу која се за сада налази само на италијанском тржишту креирали и патентирали у целој Европи. У последњих 18 месеци наша оперативна централа је интервенисала више од 300 пута и на тај начин спасила преко 300 особа. Kако функционише ова наруквица? Врло је мала и лагана и особе је могу користити и као наруквицу и као привезак.

У случају опасности се притисне тзв. дугме за панику и потом се чује јака сирена од око 110 децибела високе фреквенције која одмах привлачи пажњу других људи али и удаљава агресоре. Након тога се повеже са мобилним и шаље више од 100 СОС порука свим особама које је корисник претходно означио као особе којима је потребно послати ту поруку са тачном локацијом у реалном времену.

"Најважније је што наш оперативни центар Цивис зове особу и уколико се не јави у року од 30 секунди шаље полицију на тачно означено место“, истакао је Пјер Карло Монтали, креатор наруквице против насиља.

И мада највећи број нападача побегне већ када се зачује изузетно јака сирена која има толику снагу да свако ко се налази у близини од пет метара осети бол у ушима, постоји и тзв. тихи аларм који је веома важан у случају насиља у породици када је на неприметан начин потребно сигнализирати опасност.

Највећи број напада дешава се у вечерњим сатима и на отвореном простору а све је већи број агресија и усред дана, око 16 часова чак и онда када на улицама има пуно људи. Наруквицу против агресије је купило 82 одсто жена између 18 и 60 година, а батерија траје чак 3 године и нема бојазни да уређај неће функционисати.

"Један од случајева који су медији детаљно пратили био је случај девојке коју је на каналима Навиљи овде у Милану окружило седам мушкараца и она се спасила захваљујући нашој наруквици. Оно што нас је изненадило јесте да се агресије и напади дешавају било где и у било које доба дана, дакле нико није имун. Наши клијенти нису само жене, имамо око 20 одсто клијената мушкараца", рекао је Монтали.

Заиста је порастао број напада, додаје, и насиље се догађа углавном у већим градовима попут Милана, Рима, Торина, Напуља и Палерма, а и највећи број нападача су Италијани,а не странци како се мисли. 

Истиче да му је пало напамет да направи овај уређај док је једне касне вечери сам трчао по мраку у Парку Семпионе и схватио: "Да, то ја могу, једна жена сама не би смела: да трчи у парку, и помислио сам да је то неправедно и да морамо нешто да урадимо да се и жене осећају сигурно и могу да раде исте ствари као ми мушкарци", рекао је Пјер Карло Монтали.

У Италији, последњи подаци за 2023. годину сведоче о томе да је насиље у порасту и да су жртве углавном жене. Број против насиља, 1522 позван је прошле године више од 30.000 пута. Наиме у прошлој години је у Италији регистровано 295 убистава, а 106 жртава су жене.

У више од 90 одсто случајева жене су биле жртве мушкараца. Хитна помоћ је прво место у којем се региструју жртве насиља, а 80 одсто структура је отворило и одељења за жене које су жртве насиља која им гарантују лечење, сигурност и орјентацију ка удружењима која им могу помоћи.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара