Читај ми!

У Швајцарској је кокаин толико јефтин и широко коришћен да власти размишљају о легализацији

У Швајцарској је цена кокаина „највишег квалитета“ готово преполовљена, а како у Берну кажу да „рат против дроге није успео“, власти разматрају могућност да се легализује рекреативна употреба ове психоактивне супстанце.

У Швајцарској је кокаин толико јефтин и широко коришћен да власти размишљају о легализацији У Швајцарској је кокаин толико јефтин и широко коришћен да власти размишљају о легализацији

Главни град Швајцарске разматра легализацију кокаина након што власти признају да „рат против дроге није успео“. Берн разматра пилот пројекат како би омогућио продају наркотика класе А за рекреативну употребу – радикалан приступ јединствен у свету.

Швајцарска има један од највиших нивоа употребе кокаина у Европи, судећи према подацима добијеним на основу нивоа забрањених дрога и њихових метаболита измерених у отпадним водама, а Цирих, Базел и Женева су међу 10 градова у врху листе у Европи.

Цене ове супстанце су преполовљене у последњих пет година, према подацима Центра за завистност Швајцарске, а употреба расте. Неки политичари и стручњаци критиковали су потпуну забрану као неефикасно средство за решавање кризе. „Тренутно имамо много кокаина у Швајцарској, по најнижим ценама и највишег квалитета који смо видели до сада“, наглашава Франк Зобел, заменик директора Центра за зависност Швајцарске.

„Можете добити дозу кокаина за око 10 франака ових дана, што је нешто више од цене пива.“

Цене кокаина су пале јер је тржиште преплављено великим количинама дроге. Само у Антверпену и Ротердаму је 2022. године заплењено више од 160 тона кокаина, а много више је неоткривено ушло у Европу.

Док су цене падале, чистоћа супстанце је расла. У Швајцарској је 70 до 80 одсто продатих супстанци сада чисти кокаин.

„Легализација је делотворнија од репресије“

Многе европске земље, укључујући Шпанију, Италију и Португал, више не изричу затворске казне за поседовање кокаина, који изазива велику зависност, али нигде се није отишло толико далеко да се размишља о легализацији.

Пројекат ће захтевати да се постојећи национални закон који забрањује рекреативну употребу дроге промени, али парламент Берна подржава пројекат, који би уследио након дебата које су у току око легалне продаје канабиса.

„Рат против дроге је пропао и морамо да размотримо нове идеје“, рекла је Ева Чен, чланица савета Берна из Партије алтернативне левице, која је један од копредлагача.

„Контрола и легализација могу учинити боље од пуке репресије.“

Она је рекла да је прерано да се каже како ће се развијати научно надгледана пилот пројекат, укључујући и то где ће се дрога продавати или како ће се набављати.

Продаја кокаина би могла бити заснована на сличном моделу као продаја канабиса, али уз строжија правила. Сваки закон би био праћен контролом квалитета и информативним кампањама, додала је Чен, са циљем да се ограничи тренутно уносно криминално тржиште.

Управа за образовање, социјална питања и спорт Берна припрема извештај о могућој парламентарној расправи око кокаина, иако то не значи да ће се оно дефинитивно одржати. Биће много политичких препрека да се предлог стави на расправу пре него што буде спроведен.

Забринутост због потенцијалних опасности

Парламент Берна већином чине странке левице, али влада кантона Берн, једне од 26 држава чланица Швајцарске конфедерације, више је десно оријентисана и можда може да блокира потребну промену националног закона.

Ипак, одлука да се о овоме расправља могла би да дође на дневни ред за неколико година или раније ако тренутна решења за продају канабиса – која се обавља у апотекама – покажу успешне резултате.

Али противници плана су изразили забринутост због потенцијалних опасности.

„Кокаин је једна од познатих супстанци које изазивају најјачу зависност“, рекао је Борис Кеднов, руководилац Центра за психијатријска истраживања Универзитета у Цириху.

Истиче да су ризици употребе кокаина у потпуно другој лиги од алкохола или канабиса, наводећи везу са оштећењем срца, можданим ударом, депресијом и анксиозношћу.

„Кокаин може бити опасан по живот и за прве и за дуготрајне кориснике. Последице предозирања, али и индивидуална нетолеранција чак и на најмању количину, могу довести до смрти“, саопштила је влада Берна.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара