Читај ми!

Главни град Баскије доказ да се може без аутомобила, али не и без зеленила

Пре неколико деценија, када су многи европски градови градили све већу мрежу путева, Виторија, град на северу Шпаније од асвалта је „отимао“ зелене површине,правио паркове и бициклистичке стазе.

Град називају зеленим прстеном (anillo verde), а 2012. године Европска комисија га је прогласила за Зелену престоницу. У граду има скоро 50 квадратних метара зелених површина по становнику. Поређења ради, Барселона их има 17, а Лондон 31.

Град Виторија, главни је град Баскије у Шпанији и има 30 километара бициклистичких стаза и паркова.

Широке, мирне авеније високог дрвећа повезују паркове, тргове и парцеле, формирајући кружну оазу око центра града у коме углавном нема аутомобила, возе само трамваји. Звук који је доминантан је цвркут птица.

Како је послератна Шпанија прешла из руралног у урбано друштво, градско становништво се упетостручило са 52.000 у 1950. на 253.000 данас, уз повећање употребе аутомобила.

Како су навели британски медији, људи који су током седамдесетих година прошлог века водили град донели су веома радикалну одлуку, да уместо саобраћаја промовишу пешачење кроз сам центар града.

Идеја за настанак зеленог прстена у граду настала је осамдесетих година, а радови су почели раних деведесетих. Тада је засађено и 250.000 стабала.

„Подстицај да Виторија постане зелени град потекао је и од њених грађана“, рекао је Родригез Рамајо, шеф градског одсека за животну средину.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара