Читај ми!

Зашто у Пакистану соле облаке и уводе електро-рикше

Пакистанске власти одлучиле су да „посоле“ облаке изнад источне провинције Панџаб и града Лахора, како би се изазвала киша. Тако су пробали да смање ниво загађења ваздуха, који је од почетка децембра значајно погоршан. Власти се надају смањењу индекса загађености и увођењем електронских рикши.

Услед загађености ваздуха, у овој регији Пакистана, школе, пијаце и паркови били су затворени четири дана. Два авиона „цесна'' прскала су раствор обичне кухињске соли и воде по облацима који се садржали већ довољно влаге, да би, након неколико сати, могла да се интегрише са сланом водом и произведе кишу. 

Као одговор на ескалирајуће питање загађења ваздуха, влада Пaнџаба је покренула и електричне рикше у Лахору. Очекује се да ће веће коришћење електричних возила, посебно рикши, одиграти кључну улогу у сузбијању проблема загађења (ваздуха али и загађења буком) у Пакистану, посебно у Панџабу.

Лахор, који се често сврстава међу најзагађеније градове на свету, суочава се са изазовима као што су смог и лош индекс квалитета ваздуха.

Покрајински министар за животну средину Билал Афзал, рекао је да је „сољење'' облака било успешно, али је и признао да су падавине биле оскудне, јер „квалитет облака није био довољно добар“.

Ипак, квалитет ваздуха у Лахору се побољшао захваљујући и тим малим количинама кише. Индекс квалитета ваздуха у Лахору достигао је почетком месеца нивое који се сматрају изузетно опасним по здравље.

На крају ипак, неколико днаа после интервенције, достигнут нижи ниво загађења, због „сољења“ – облака, само неколико дана касније вратио се на претходни забрињавајући ниво.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво