Читај ми!

Безбедност, конкурентност, историја... Зашто је Београд тренутно пун страних гостију

Већина хотела у главном граду већ је попуњена. Од укупног броја гостију за новогодишње и божићне празнике, највише њих је из иностранства.

Миодраг Поповић из Туристичке организације Београда рекао је у Београдској хроници да су 85 одсто свих гостију у Београду, а то је тако од 2014. године – странци. Као и сваке године у ово доба године Београд је већ пун страних гостију из читавог света. Просечан боравак туристе у нашем главном граду је скоро четири дана.

„Дакле, сада смо у реду оних градова који су заиста велике градске туристичке дестинације, као што је Лондон, Париз или Рим. Према томе, они остају око четири дана. Што се саме потрошње тиче, она је сада врло дисперзивна. У почетку је то био смештај и врло мало ван тога. Међутим, сада ви имате и наше и стране госте, и кажу да је то формула за успех да видите како одлазе код фризера и користе све оно што користе и Београђани укључујући и градски превоз, и то је формула успеха”, испричао је Поповић.

Додаје да је похвално што су данас међу туристима у Београду и млади и стари, да долазе факултетски образовани људи, читаве породице…

„Ми смо најконкурентнији од градова у региону. Кад говоримо о вредности за утрошен новац, то не радимо ми, то раде у Немачкој већ годинама, и према њиховој листи Београд је, па Бога ми тамо негде од 2015, 2016. град који се налази у самом врху туристичких градова, где добијате, не најјефтинију, већ највећу вредност за потрошени новац. Иако су свугде цене порасле, наравно у Београду, и у Србији, и даље ми држимо тај примат”, објаснио је гост РТС-а.

„Наши хотели са четири звездице, они су најбројнији у Београду, свакако су далеко бољи, у односу на хотеле исте категорије у читавом региону. И то је један од фактора који неког определи да дође у наш град. Прошле године је Београд у сектору туризма, дакле то је потрошен новац девизног порекла у граду Београду, дакле на свему овом, укључујући можда и фризера, је био приход од милијарду и две стотине милиона евра. Туризам је у Београду врло озбиљан посао”, истакао је Поповић.

Често се чује да туристи у Србију и у Београд долазе због доброг провода.

„Ми смо познати и по ноћном проводу. Тај стереотип, ноћни провод је требало ваљда да представља да је Београд Бангкок на Балкану. То наравно није тачно. Ово је један од три најстарија града у Европи. А онда се то, рецимо, освесте када, ево, 2019. године, најбројнији гости су били Кинези. И сад као и са Кинезима кад разговарате, бар са онима који говоре енглески, руски или неки европски језик, онда ће вам они рећи, њима је потпуно свеједно, за њих је ово Европа и европска историја. Београд има место у својој европској историји и ништа мање вредно него, зачудићете се, него Рим. Подједнако им је занимљив Београд. Ми не да немамо чега сада да се стидимо када говоримо о другим аспектима, а не само о ноћном проводу, изузетно и гастрономској понуди, то је све тачно”, каже директор Туристичке организације Београда.

Осам стотина манифестација годишње

Београд има изузетно богату атмосферу и за њу су најзаслужнији Београђани.

„Ми као Туристичка организација Београда, нико није у обавези да сарађује са нама када организује некакав догађај, манифестацију, али ми их током године избројимо, биће их ове године још више, али рецимо прошле године их је било око осам стотина”, додао је Поповић.

Многи изнајмљују станове, нарочито у центру града.

„Генерално, Народна банка Србије вам је главни судија. Она вам говори колико је новца зарађено. И сад ви ако, рецимо, имате, а тако је било пре неких 5, 6, 7 година, ви имате да просечна потрошења страног туристе у Београду 600 евра. Делује мало чудно. Шта хоћу да кажем? Закон који сад већ више и није нов, закон о туризму, многе погодности су уведене за приватни смештај. И од тог времена приватни смештај се много брже развија или, ако хоћете, пријављује. Посебно од короне на овамо, он је процветао. Јер су људи, после короне, тражили пре свега приватни смештај, нису хтели у хотеле где је много људи.

Према томе, тај део наше понуде је такође сад много бољи него што је био. А сад, можемо, ја разговарам, поготово на тим неким међународним скуповима где учествујем, разговарам и са колегама из других градова, па и оних већих и по броју гостију, а и по обиму, него што смо ми. Сви у свету имају исти проблем. Морам да вам кажем да ми из туризма не бринемо превише о томе. Битно је да се дође, да људи имају фин пристојан и добар смештај, да се тај део уреди, а, кажем, рачуница на крају говори колико сте зарадили”, испричао је Поповић.

Београд, категоризација и безбедност

Паралелно са туризмом, иде и питање безбедности. Београд је један од три најбезбеднија градова у Еуропи. Некад је био и први, некад други, некад трећи, а опет – ове године ће бити други.

„Ово је један од најбезбеднијих градова у Европи. Тако нас сви посматрају, изгледа осим нас самих. Али је нешто друго чињеница. Дакле, у међувремену смо у оквиру те категоризације које радимо ми, наш Ресторан и Секретаријат за привреду града Београда, ми радимо на категоризацији, односно на пријављивању или категорисању ових објеката који се изнајмљују, од стана на дан па надаље.

Тако да чини ми се, или готово да сам сигуран да је сад све мањи и мањи број оних непријављених. Ја сам годинама учествовао у тој кампањи, скрећући пажњу на све могуће последице нерегистрације приватног смештаја страних држављана, и у безбедносном смислу, али и у смислу да може да вам се деси да вам тај гост не плати, а ви не можете да реагујете или да уништите тај простор који сте му изнајмили. Дакле, тога, да закључим, тога је много мање, неупоредиво мање него пре 5, 6, 7 или 10 година, али наравно тражња, тржиште функционише, тражња је велика”, рекао је Поповић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво