Читај ми!

После скоро пола века иза решетака, ослобођен кривице за убиство које није починио

Глин Симонс, човек који је најдуже служио затворску казну за злочин који није починио, коначно је ослобођен кривице за убиство из 1974. године.

Седамдесетогодишњи Симонс је ослобођен у јулу када је судија наредио ново суђење, али је окружни суд у Оклахоми одлучио да нема довољно доказа који би оправдали заказивање и спровођење новог суђења.

Стога је судија Ејми Палумбо прогласила Симонса невиним.

„Суд је утврдио уз јасне и убедљиве доказе да злочин за који је оптужен, осуђен и затворен… није почињен од стране господина Симонса“, навела је Палумбо.

Симонс је новинарима после изласка из затвора рекао да је ово још једна лекција из издржљивости и упорности.

„Немојте да вам ико говори да нешто не може да се деси, зато што заиста може“, истакао је он.

Злочин и неправедна казна

Укупно је одслужио 48 година, један месец и 18 дана у затвору за убиство Каролин Су Роџерс током пљачке продавнице пића у предграђу Оклахома Ситија. Према подацима Националног регистра ослобађајућих пресуда, Симонс је затвореник са најдуже одслуженом казном који је ослобођен.

Имао је 22 године када је заједно са Доном Робертсом осуђен на смрт 1975. године. Казна је после преиначена у доживотну робију због одлуке Врховног суда САД.

Симонс је у одбрани тврдио да се налазио у својој родног држави Луизијани у тренутку убиства.

Окружни суд је у јулу утврдио да тужиоци пре скоро пола века нису предали све доказе адвокатима одбране, укључујући и знање да је сведок идентификовао друге осумњичене.

И Симонс и Робертс су осуђени на основу сведочанства тинејџера који је био упуцан у потиљак. Он је показао на неколико других мушкараца током процеса идентификације. Робертс је пуштен из затвора 2008. године.

Осуђеници који су неправедно служили казну у затвору у Оклахоми имају право на одштету до 175.000 долара.

Упркос томе што је изашао из затвора, Симонс се бори и са раком јетре, а на страници GoFundMe прикупио је хиљаде долара како би могао да финансира лечење и стамбене трошкове.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво