Читај ми!

Пчеле у Београду добиле хотел у Јевремовцу, и то са пет звездица

У Ботаничкој башти „Јевремовац“ Биолошког факултета Универзитета у Београду, постављена је Оаза за опрашиваче и отворен је хотел за пчеле.

У свету постоји 20.000 врста пчела, а у Србији је забележено 850 врста. Највећа вредност пчела није само у производњи меда већ и у опрашивању. Пчелама можемо помоћи садњом медоносних биљака.

„Опрашивање заправо представља један од седам глобално препознатих такозваних регулаторних екосистемских услуга. Без опрашивања, вероватно не бисмо имали овакав амбијент и сигурно не бисмо имали све те лепе пејзаже које можемо да видимо широм планете. Сваки трећи залогај који конзумирамо буквално свакодневно зависи заправо директно или индиректно од опрашивања, односно од опрашивача“, објаснио је проф. др Љубиша Станисављевић, декан Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Јединствени кутак реализован је уз подршку Амбасаде САД у Београду и Институције Смитсонијан у Вашингтону, а циљ је едукација посетилаца о важности опрашивача и њиховој улози у урбаним срединама.

„Не знам да ли је неко од вас имао раније прилику, али ја свакако до сада никада нисам имао прилику да видим хотел за пчеле, а ово што се налази иза нас је стварно хотел за пчеле са пет звездица. Ако знамо где се тај хотел налази у овако предивној башти и сам Јосиф Панчић би био веома поносан што 149 година након оснивања овај врт овако изгледа и служи оваквој сврси", изјавио је Кристофер Хил, амбасадор САД у Београду.

У Ботаничкој башти су постављене и едукативне табле, инспирисане баштом Музеја Смитсонијан са информацијама о опрашивачима, њиховим карактеристикама и начинима на које им можемо пружити подршку у свом окружењу.

Посађен је и велики број биљака које цветају у различитим периодима године – од раног пролећа до касне јесени и зиме.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара