Ако стављате аспирин у зимницу, имајте у виду да је то лек, а не конзерванс

Поред поврћа, шећера, сирћета и соли, домаћице у зимницу додају и пола табле аспирина. Доктори кажу, појачава се антибактеријско дејство, али упозоравају да може и да буде опасно, посебно ако знамо да се аспирин, на пример, не препоручује деци млађој од 12 година.

Примена аспирина није дозвољена у прехрамбеној индустрији, наглашава проф. др Тања Петровић, са Катедре за технологију конзервисања и ферментацију Пољопривредног факултета Универзитета у Београду. Домаћице користе аспирин због салицилне киселине која заиста има конзериврајуће дејство, с обзиром на то да је основна супстанца овог лека ацетилсалицилна киселина.

„Али се она у прехрамбеној индустрији не користи већ више од 30 година. Значи, она је искључена из листе конзерванаса и не користи се у прехрамбеној индустрији зато што треба да има медицинску улогу и да не би потрошачи који, на пример, конзумирају аспирин, односно ацетилсалицилну киселину, прекомерно уносили ову супстанцу конзумирањем и хране која је још конзервисана аспирином. Тако да, апсолутно, аспирин не препоручујемо за коришћење“, наглашава професорка Петровић.

Постоје само два комерцијално доступна конзерванса, а то су натријум бензоат, који се користи под трговачким називом конзерванс, и једно сумпорно једињење, калијум метабисулфит, које домаћице добро знају под трговачким називом винобран.

Поред тога, напомиње гошћа Јутарњег програма, могу да се користе физички поступци конзервирања хране, пре свега пастеризација, која се веома лако изводи у кућним зсловима.

„Домаћице, поготово ако остављају већу количину зимнице, чешће прибегавају хемијским конзервансима. Поготово ако користе пластичну амбалажу, користе пластична бурад, онда не могу да користе пастеризацију. Ту онда препоручујемо примену ових комерцијално доступних конзерванса. Међутим, ако зимницу пакују у стаклену амбалажу, онда је препоручљиво да се не користе хемијски конзерванси“, препоручује проф. Петровић.

Како правилно да пастеризујемо зимницу

У већи лонац ставити крпе. Избегавати новине јер ће све супстанце из штампе прећи у воду. Тегле затворити твист-оф поклопцима. Препоручује се да поклопци буду нови због заптивне гуме са унутрашње стране која обезбеђује да тегла буде херметички затворена.

Лонац налити водом изнад врха тегли, преко два-три центиметра изнад поклопца, а не до пола тегле, како често чине домаћице. Полако загревати и када се достигне одговарајућа температура, оставити један минут.

Међутим, треба имати у виду да време трајања пастеризације буде прилагођено величини амбалаже. Такође, препоручује се, такозвано топло пуњење, односно да у тегле сипамо врућу зимницу.

Доступни су и уређаји за пастеризацију који се могу купити и добродошли су домаћицама које праве веће количине зимнице.

Зимница у пластичној амбалажи

Проф. Др Тања Петровић наводи да с обзиром на то да се пластика прави од полимера, огромних молекула који су релативно стабилни, али са пуно адитива који нису хемијски интегрисани у пластику и лако прелазе у храну.

„Посебно висока киселост зимнице може да поспеши миграцију одређених пластификатора који су проблематични пошто су реметитељи хормона и тако даље“, истиче Петровићева.

Пластична амбалажа која се користи за зимницу је углавном полупропиленска и отпорна је на високе температуре, чак и на стерилизацију.

„На пример, паштете су у пластичним посудама, које се подвргавају стерилизацији, то је температура која иде и преко 100 степени.“

Замрзавање хране

Са аспекта конзервисања хране замрзавање је најбољи метод, наводи проф. Петровић, јер се на тај начин у највећем проценту чувају нутритивна својства хране.

Међутим, како бисмо правилно замрзли храну, пре свега поврће, важно је да се пре замрзавања бланшира.

То значи да се кратко потопи у врелу воду, а затим пребаци у посуду са доста леда. То је краткотрајан третман који треба да инакривира ензиме који и током замрзавања могу да остану активни, напомиње гошћа Јутарњег програма, проф. др Тања Петровић са Пољопривредног факултета у Београду.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије