Читај ми!

Чуђење и туга у Британији, шеснаестогодишњак посекао вековима стар „јавор Робина Худа“

Енглеска полиција ухапсила је шеснаестогодишњака осумњиченог да је посекао 300 година стар јавор у Нортамберленду близу остатака Хадријановог зида. То дрво било је једно од најпопуларнијих и најстаријих у Британији, а посебно га је прославио филм са Кевином Костнером „Робин Худ: Краљ лопова“.

Полицајци су ухапсили тинејџера након бурних реакција јавности због уништавања познатог дрвета, које је стајало стотинама година и постало симбол предела. Дечак се налази у притвору и чека га саслушање.

Локални становници и надлежни у националном парку кажу да не могу да виде никакву логику у сечењу вишевековног јавора који је издржао хиљаде промена годишњих доба.

Сматра се да је стар око 300 година, а широм света је постао познат када се 1991. године појавио у филму Робин Худ: Краљ лопова са Кевином Костнером у главној улози, а после тога и у споту за песму Брајана Адамса (Everything I Do) I Do It for You.

Полиција верује да је сеча намерни чин вандализма. Увиђај је показао да је дрво посекао вешто, оштром моторном тестером, „неко ко је знао шта ради“.

„Ово је светски познат симбол, а његова сеча изазвала је велики шок, тугу и бес у локалној заједници, а и шире“, навео је Кевин Воринг из полиције Нортамбрије.

Подељена су мишљења стручњака о томе да ли дрво може да буде спасено, односно да ли ће можда пустити нове изданке следеће године.

Џон Паркер из Асоцијације арбокултуре каже за Скај њуз да је тако нешто могуће, али мало вероватно.

„Са дрветом толико старим и тако великим засеком, шок ће вероватно докусурити оно што је остало од њега. Постоји шанса да пусти изданке при дну, али се дрво никада неће опоравити и бити као раније“, наводи Паркер.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво