Читај ми!

Макси у сарадњи са Министарством просвете –„Здрава храна сваког дана“ – Едукација о здравим навикама у исхрани

У београдској ОШ „Браћа Барух“ данас је свечано обележен почетак програма „Здрава храна сваког дана“, чији је циљ да се деци пруже основна знања за формирање здравијих навика у исхрани још од раног узраста. Иницијатива, која је настала под окриљем компаније“Делез“ Србија  и малопродајног ланца Макси, у сарадњи са Министарством просвете, обухватиће 12.000 ђака четвртих разреда из 100 школа широм Србије и трајаће до марта 2024. године.

Прво интерактивно предавање одржано је у ОШ „Браће Барух“, а ученици су кроз један школски час стекли основна знања о важности правилне и избалансиране исхране. Пројекат тежи промоцији квалитетних и нутритивно избалансираних навика у исхрани међу ђацима, наглашавајући важност уноса воћа, поврћа и течности, као и редовне физичке активности.

Кроз своје дугогодишње искуство као наставник физичког васпитања, имао сам прилику да сведочим негативним последицама које лоша исхрана и недовољно активности имају на здравље наше деце, укључујући и растући проблем гојазности. Овај програм долази као право освежење и пружа нам алате да заједно радимо на обликовању светлије, здравије будућности за наше младе генерације. Веома смо захвални компанији Делез Србија и малопродајном ланцу Маxи на покретању овог виталног пројекта, који настоји да 'Здрава храна сваког дана' не буде само слоган, већ стварна пракса у животима наших ђака. Радујемо се дугорочној сарадњи која ће помоћи нашим ученицима да постану амбасадори здравих животних навика у својим заједницама“, изјавио је Александар Суботић, директор ОШ „Браћа Барух“.

Предавањем у ОШ „Браћа Барух“ започео је својеврсни „едукативни караван“ који ће обићи 100 школа за 100 школских дана. На овај начин у њему ће учествовати ученици четвртих разреда основних школа у свим регионима Србије. Едукацијом на ову значајну тему Делез Србија је наставила са својим стратешким опредељењем да подржава и промовише развој здравијих заједница.

Развијање и практиковање здравих животних стилова и свести о важности сопственог здравља и потребе и неговања и развоја физичких способности  јесте један од основних циљева основног образовања и васпитања, с тим да се здраве навике развијају и пре уласка у колектив, односно у школу. Образовно-васпитни систем треба да оспособи ученика да буде одговоран према сопственом здрављу и његовом очувању и да примењује усвојене здравствене навике неопходне за активан и здрав живот. Истовремено, промоција правилне исхране и редовне физичке активност јесте задатак и обавеза и других делатности. Друштвено одговорне и едукативне акције, као што је ова заједничка сарадња Министарства просвете и компаније „Делез“ Србија, свакако доприносе развијању свести о значају одговорног односа према сопственом здрављу“, изјавио је др Милан Пашић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање.

Са фокусом на балансирану исхрану, овај пројекат не само да се усредсређује на подизање свести о здравој исхрани, већ и на изградњу основе за одговорно и свесно одрастање, где ће здраве навике у исхрани служити као камен темељац за њихов целокупан здрав и хармоничан развој. А за додатну мотивацију, сваки ученик ће по завршетку предавања добити едукативну слагалицу и Макси „Мини кувар“ са рецептима прилагођеним њиховом узрасту, чиме се подстиче активно учешће у припреми здравијих оброка.

Наш циљ је да инспиришемо ученике да развију позитиван став према здравијим начинима исхране. Концепт предавања развијен је од стране стручњака нутрициониста, интерактиван је и прилагођен узрасту млађе школске деце. Здравија исхрана је централни сегмент наше корпоративне стратегије и овим програмом се обраћамо посебно важној категорији становништва – деци, која тек развијају навике“, нагласила је Милица Поповић, руководилац за односе са јавношћу и корпоративне комуникације компаније Делез Србија, која је јавности представила и „Мини кувар“ – као инспирацију родитељима за припрему здравих и укусних оброка за школарце.

Мини кувар:  https://www.maxi.rs/maxi-mini-kuvar

 

петак, 19. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару