Читај ми!

У блату заробљено 70.000 посетилаца фестивала у Невади, организатори: Чувајте воду и храну

Посетиоцима фестивала "Burning Man", који се одржава у америчком граду Блек Рок, у Невади, речено је да чувају храну и воду након што је јака киша претворила фестивалски простор у огромно поље блата. Процењује се да се око 70.000 људи налази на подручју које је готово немогуће напустити.

Годишњи фестивал "Burning Man", који се одржава у пустињи Блек Рок, у области Неваде коју одликује сушно време, суво земљиште и прашњаво тло, један је од најпознатијих културних догађаја у Америци.

Овогодишње издање пореметиле су временске неприлике. Амерички медији јавили су да је више од 70.000 људи у суботу увече практично заглављено у блату. 

Организатори су се обратили јавности саопштењем на друштвеној мрежи Икс (бивши Твитер) у којем су посебно нагласили да није дозвољена вожња на ширем фестивалском подручју док се тло не осуши, са изузетком проласка возила хитних служби.

Посетиоцима се саветује да чувају храну, воду и гориво и да се склоне у топле, безбедне просторе.

Због последица поплава и временских непогода затворени су оближњи аеродром и улаз у град Блек Рок, где се одржава фестивал.

Немојте се крећете за Блек Рок Сити! Приступ граду је затворен до краја догађаја и бићете враћени“, наводи се у једној од објава на званичном налогу фестивала на платформи.

Према наводима америчке Националне метеоролошке службе, само у петак је у Блек Року пало скорo 13 литара кише по метру квадратном, а прогноза најављује још падавина.

И даље се дешавају забавне ствари, а ми само треба да будемо стрпљиви и да сачекамо да сунце изађе и осуши све. Неки људи су забринути због летова и размишљају о пешачењу до главног пута и стопирању", рекла је Клаудија Кауан, репортерка Фокс њуза којој је ово осми пут да извештава са фестивала.

Полиција је покренула истрагу о смрти једне особе која је наступила током невремена и обилних киша. Породица је обавештена, а за сада надлежни не откривају детаље.  

"Burning Man" је фестивал уметности и контракултуре који се традиционално завршава спаљивањем огромне дрвене лутке. Од посетилаца се очекује да у највећој могућој мери понесу ствари које су им потребне. Прошле године манифестација је привукла 75.000 људи.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије