Читај ми!

Клетва 35. године – у Кини миленијалци престари за многе послове

У Кини је све теже младим људима, посебно онима преко 35. године, да нађу посао. Клетва тридесетпете, како је феномен назван, широко је распрострањена старосна дискриминација у Кини, коју критикују многи академици и званичници.

Када је у фебруару Хан изгубила посао као дизајнерка интерфејса у Пекингу, мислила је да ће јој њено десетогодишње искуство помоћи да лако пронађе нови посао.

Тражење посла, међутим, се одужило. Послала је стотине пријава за посао, а била је позвана само на четири интервјуа.

Из немогућности да се запосли у својој професији, окренула се привременим пословима како би склопила крај са крајем. Разносила је храну, где је зарађивала 2,8 долара дневно, а онда и као водич за шопинг, али је тај посао морала да напусти због упале слепог црева коју је добила од предугачког стајања.

„Радила сам сваки могући посао, али су или били превише напорни или премало плаћени“, каже Хан.

Срж проблема је чињеница да је са 34 године постала престара за многе послодавце.

Хан је међу многим миленијалцима у Кини који страхују да су жртве „клетве 35“.

Израз је настао на друштвеним мрежама како би се описали масовни откази радника у великим технолошким компанијама, али је постао толико распрострањен да су његове жртве постале чак и саветници политичара у Комунистичкој партији.

Треба само погледати безброј огласа за посао који експлицитно траже да кандидати не буду старији од тог узраста, који многи стручњаци не сматрају ни да је средовечан.

Велики број примера налази се и на друштвеним мрежама. Жустра дебата избила је када се прочуло да хостели у Пекингу одбијају муштерије старије од 35 година. Чак је и таоистички храм у јуну тражио да нови монаси морају да буду млађи од 35.

Многи органи власти такође аутоматски из конкуренције за неку позицију избацују старије од 35. На ту праксу указао је и један посланик на прошлогодишњем окупљању у главном саветодавном телу кинеског парламента.

„Невидљива дискриминација 35-годишњака је одувек постојала на радном месту. Огромно је траћење талента да се одбијају кандидати на основу година“, истакао је Ђианг Шенгнан на парламентарном окупљању, пренео је Чајна јут дејли.

Бројни званичници, али и чланови академске заједнице признали су да постоји проблем.

У извештају из 2022. године у државном листу Пиплс дејли, професор у школи Централне партије, која образује кадрове та Комунистичку партију, описао је клетву као „уобичајени феномен на тржишту рада“ и окривио га за узроковање друштвене анксиозности.

Државна новинска агенција Синхуа предложила је потенцијално решење – посебне законе који би дали предност радницима изнад 35 година, заједно са финансијском помоћи и правилима против старосне дискриминације.

уторак, 11. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије