Читај ми!

Стижу веганска ребарца, и кости се једу

Након биљних пљескавица и читаве палете производа који личе на оне од правог меса, ускоро стижу и биљна свињска ребарца која ће имати и јестиве кости, такође прилагођене веганској исхрани.

Стижу веганска ребарца, и кости се једу Стижу веганска ребарца, и кости се једу

Свињска ребра на биљној бази са изненађењем – јестивим веганским костима – ускоро ће дебитовати на трпезама, најављују из компаније „Ђуси марблз“ (Juicy Marbles).

Идеја о јестивим костима јавила се тако што је произвођач веганске хране желео да ребарца имају кости које се могу компостирати, али је потом схватио да би могла да буду и јестива. Прва оваква ребра биће доступна од краја августа у Великој Британији, ЕУ и САД.

Цена тек треба да буде одређена и компанија ће прикупити повратне информације купаца од првих серија како би додатно прилагодити рецепт, назив и паковање производа пре пуног лансирања. Цена ће бити виша од цене обичних ребара, која су углавном јефтин месни производ.

Произвођачи такозваног биљног меса настављају са иновацијама, али неке велике компаније у том сектору забележиле су пад у продаји јер криза трошкова живота гура купце ка јефтинијем обичном месу.

Смањење традиционалне потрошње меса у богатим земљама, где људи већ једу више црвеног меса него што је здраво, од виталног је значаја за решавање климатске кризе.

Емисије гасова стаклене баште из пољопривреде највише потичу од сточарства, посебно говеда. Око 15 одсто свих глобалних емисија генерише пољопривреда.

С друге стране, узгајање биљних врста ствара далеко мање гасова са ефектом стаклене баште. Смањење потрошње меса и млечних производа такође смањује загађење и коришћење земљишта и воде, а научници кажу да би то могао да буде најефикаснији начин да људи смање свој штетан утицај на планету.

За некога кости направљене од биљака можда представљају идеолошку провокацију, али не би требало да схватамо ове ствари превише озбиљно. То је забавно. Кости вас наводе да једете рукама и делите (храну) са свима за столом“, рекао је Владимир Мићковић, суоснивач компаније „Ђуси марблз“, чије је седиште у Словенији.

Око једења меса је створена читава култура славља, дељења и припадности. Свако ко избацује месо из исхране може се осећати искљученим из културних традиција. Зато смо изабрали ребра као наш следећи производ“, објашњава Мићковић.

Ни веганске кости не треба да буду отпад 

Компанија је почела са продајом биљног бифтека и меса прошараног масноћом 2022. године. Кости, које имају исту количину протеина као и сушено танко сечено говеђе месо (beef jerky), морају се пећи или пржити да би се добила хрскава грицкалица, након што се поједе месо биљног порекла.

Пошли смо од тога што нисмо желели да кости буду отпад. Надам се да и кости можемо да учинимо укусним, тако да се од њих може кувати и бујон. Најважније је да видимо како људи реагују“, истакао је Мићковић.

Прва серија ребара на бази соје биће у продаји крајем августа.

Желимо да прикупимо што више повратних информација јер пријатељи и породица искреном критиком могу да вам дају само делић оцене читавог тржишта. Пун обим продаје биљних ребара очекујемо почетком 2024. године, навео је Мићковић.

Почетком августа, пионири на пољу производње веганских хамбургера, компанија "Beyond Meat" указала је на негативан тренд. Продаја је, како кажу, опала скоро за трећину. Такође, компаније специјализоване за веганске производе као што су "Meatless Farm" и "Plant & Bean" у Великој Британији пропале су раније ове године.

Цена обичног меса не одражава његов утицај на животну средину и многе компаније за производњу такозваног биљног меса и даље повећавају производњу и смањују своје трошкове.

Неизвесност влада у читавој прехрамбеној индустрији без обзира на то да ли су производи вегански или не

Осим фактора цене, каже Мићковић, сектор се суочио и са проблемом много „плагијаторских брендова“ који су покушавали да преузму удео на тржишту без фокуса на квалитет.

Учинак једне компаније на берзи не чини категорију одрживом или не, нити неколико пропалих биљних компанија. Посао је тежак и компаније, укључујући оне из месне и млечне индустрије, такође пропадају. Наша продаја само расте, иако смо нова компанија“, рекао је Мићковић.

Друге алтернативе за месо настављају да се шире тржиштем хране. Израелска компанија Алеп фармснедавно је тражила одобрење од британских надлежних тела за продају свог бифтека, који је узгајан из правих месних ћелија.

То је био први такав захтев у Европи и уследио је након што су у јуну у САД одобрење добила два производа од лабораторијски узгајаног пилећег меса.

Чешка компанија "Mewery", у јуну је представила пљескавицу направљену од свињског лабораторијски узгајаног меса.

Производња меса и млечних производа користи 83 одсто пољопривредног земљишта широм света и узрочник је 60 одсто емисија гасова стаклене баште у пољопривреди. Извештај Бостонске консултантске групе из 2022. године наводи да је такозвано биљно месо најефикасније улагање када је у питању рад на успоравању климатских промена.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије