Читај ми!

Зашто смо уморни после јела и како да то поправимо

Након ужурбаног преподнева, чини нам се да је ручак управо оно што нам треба – али после тог оброк за који смо мислили да ће нам дати енергију, једино што смо способни да урадимо је да мало прилегнемо.

Зашто смо уморни после јела и како да то поправимо Зашто смо уморни после јела и како да то поправимо

Осећај умора после ручка, или после оброка уопште, стручно се назива постпрандијална сомноленција. Део ове појаве је последица основне физиологије: када једемо, већина наше крви одлази у органе за варење како би прерадили храну.

После јела наше тело производи више серотонина, неуротрансмитера који регулише сан и расположење – посебно ако је храна била богата есенцијалном аминокиселином триптофаном, која се налази у протеинима као што су пилетина, сир и риба.

То што смо уморни и поспани после јела не значи да са нама нешто није у реду. Међутим, ако треба да наставите с послом, онда то свакако представља проблем.

Али постоје додатни чиниоци који појачавају ову природну реакцију, чинећи да нам остатак дана прође тако што нам се било која активност чини као исувише напорна.

Нутриционисти саветују на шта би требало да пазимо и како да се ослободимо тог налета умора и поспаности.

Тешка или слатка јела

Када је реч о томе зашто се осећамо претерано уморно после јела, чест узрок је конзумирање оброка који су тешки у смислу количине или квалитета.

Често се преједамо уместо да станемо када осетимо пријатну ситост, посебно ако током јела радимо још нешто, односно читамо поруке на телефону или гледамо телевизијски програм. Ако нисмо доручковали, то такође утиче да се за ручак преједемо јер нам прекомерна глад отежава контролу апетита, напомињу нутриционисти.

Они који се осећају јако уморно после оброка, требало би да спорије једу и смање порције како се не би преједали. Без обзира шта једемо – било да су у питању угљени хидрати, масти, протеини – ако поједемо више него што наше тело може да поднесе, требаће му много више времена да свари сву ту храну.

Такође, било би добро да се макар пет минута посветимо само оброку, без гледања у било који екран.

Понекад, међутим, састав одређене хране може допринети умору. Масти су најтежи нутријент за варење јер су њихови молекули много већи од молекула протеина или угљених хидрата. Ако сте јели оброк са високим садржајем масти – попут пржене хране или пице – то ће пре изазвати осећај умора. Оброци богати додатим шећером или рафинисаним или високо обрађеним угљеним хидратима могу имати исти ефекат због начина на који тело метаболише ове намирнице у односу на шећер или угљене хидрате у природној или минимално обрађеној храни.

Влакна у минимално обрађеној храни успоравају апсорпцију шећера у телу, што значи да не изазивају скокове шећера у крви или инсулина, већ вам дају стабилнију, трајнију енергију.

Ако нам се ручак углавном састоји од угљених хидрата, а затим поједемо и колач, ниво шећера у крви и инсулина се нагло повећавају.
Дешава се и да ниво шећера у крви падне испод нивоа који је био пре оброка, што такође представља енергетски окидач.

Баш као и храна са високим садржајем шећера, слатка пића такође утичу на осећај умора. Поред тога, алкохол је седатив, тако да ако обично пијете алкохолна пића уз ручак, ако желите да избегнете поспаност после јела, једини начин је да се уздржите од пића.

Одабир уравнотеженијих оброка и грицкалица може нам помоћи да се осећамо мање уморно после јела, кажу стручњаци. То би могла да буде крем супа на бази пасуља и салата са преливом од маслиновог уља и балзамика; немасни протеини као што су лосос, бело пилеће месо или пасуљ. Ако сте у шкрипцу, покушајте да поједете јабуку са путером од орашастих плодова уместо да зграбите чоколадицу.

Препорука је и да на посао понесемо храну од куће што нам може помоћи да се уздржимо од грицкалица, брзе хране или чоколадица.

Пет минута шетње после јела или нешто слично, такође помаже да побољшамо циркулацију и будност.

Лош сан

Сан регулише наше хормоне, укључујући и оне за варење. А ако нисмо наспавани, наше тело ће вероватно потиснути хормон лептин који сигнализира „сит/а сам и не треба ми више“ или подићи грелин, хормон који наређује „нахрани ме“.

Уколико смо недовољно одморни, то такође негативно утиче на нашу способност одлучивања, емоционалну стабилност и регион мозга који регулише унос хране, што отежава одупирање жудњи за укусном, али неквалитетном храном.

Проблеми са нивоом шећера у крви

Умор после оброка некима може бити сигнал да је у питању нешто озбиљније.

Подаци показују да многи људи имају дијабетес или предијабетес, а да то и не знају. Када неко не може правилно да метаболише угљене хидрате и има висок ниво инсулина у крви, то смањује ниво енергије.

Уколико се увек осећате поспано после квалитетног и избалансираног оброка, препоручује се да урадите тест који мери просечне нивое шећера у крви и показује колико је глукозе везано за хемоглобин у црвеним крвним зрнцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара