Читај ми!

Зашто Наса предвиђа да ће ово бити „најхладније лето до краја наших живота“

Топлотни таласи и екстремно време изазивају поремећаје широм света. На Сардинији се очекују температуре од 46 степени Целзијуса, велики пожари су у Грчкој и Швајцарској, а 230.000 људи је евакуисано у Кини због тајфуна Талим.

Забележена је 41 жртва у кишама и клизиштима у Јужној Кореји, док је у Фениксу у САД 19 дан заредом температура достигла 43 степена. Још један топлотни талас „може имати свој налет следеће недеље“, нове су прогнозе. Упозорење о квалитету ваздуха издато је у Њу Џерзију, јер се дим услед шумских пожара у Канади креће ка југу.

У многим деловима света данима се издају упозорења болесним, старијим особамa и деци, да избегавају било какве напорне активности и ограниче време проведено напољу.

Потражња за вентилаторима и клима-уређајима повећава потрошњу електричне енергије у Италији.

Делови Италије су ове недеље већ прешли 40. подељак, што врши притисак на италијанску електроенергетску мрежу.

Потрошња електричне енергије у тој земљи јуче је била већа него у било ком другом тренутку ове године, пошто су људи укључили вентилаторе и клима-уређаје како би се изборили са врућином.

Извршни директор Терне, која управља великом већином италијанске електроенергетске мреже, каже да је очекивао је да ће употреба данас бити још већа.

Очекује се да ће данашња потрошња достићи врхунац од 58,72 GW, што је мало мање од рекорда свих времена (60,5 GW) постављеног у јулу 2015.

Немачка сијеста

Сијеста као бекство од врућине? Тај концепт подржава немачки министар здравља. У Немачкој су можда знатно блаже температуре од већег дела јужне Европе – али да ли дневна дремка може бити стално решење?

Шеф утицајне немачке групе за јавно здравље охрабрује послодавце да промене своје распореде, како би радници могли да приуште одмор у поподневним сатима током летњих врућина.

Др Јоханес Нисен верује да би требало следити модел „како људи раде на врућини у јужним земљама: устати рано, продуктивно радити ујутру и практиковати сијесту после подне“.

Сијеста је пракса која се често повезује са Шпанијом, али је уобичајена и у топлијим деловима света.

„Људи нису довољно продуктивни када је веома вруће. Лош сан због топлих ноћи може довести до додатних проблема са концентрацијом“, објаснио је др Нисен. Изгледа да је идеја добила неку врсту одобрења чланова немачке владе.

Министар здравља, професор Карл Лаутербах, написао је на Твитеру: „Сијеста на врућини свакако није лош предлог. Међутим, послодавци и запослени треба да сами преговарају о томе. С медицинске тачке гледишта, то свакако има смисла за многе професије.“

Шумски пожари и даље стварају проблеме у Грчкој

Грчка ватрогасна служба је распоредила копнене и ваздушне јединице за сузбијање пожара у четири различита дела земље.

Пожар су у Хрисокеларији, у Месенији (на Пелопонезу), и на острвима Ираклеја и Лезбос…

У највећем од ових пожара, у Дервенохорији, скоро 300 ватрогасаца и неколико летелица покушавају да угуше ватру.

Велики топлотни талас доминира већим делом јужне Европе, са грмљавином која се очекује на северу континента.

Још један топлотни талас захвата југ САД и очекује се да ће се проширити са југозапада на источне државе у наредним данима.

Азија се суочава са топлотним таласом у унутрашњости у централним регионима, док су обале погођене монсунима, тропским олујама и тајфуном.

И у Јужној Америци је такође било екстремно време, с јаким грмљавином и падавинама које су погодиле север континента и Мексико.

Упркос свим наведеним извештајима, научник из Насе наводи да ће „ово бити најхладније лето до краја наших живота“, али и да планета и даље може да се охлади ако се нешто предузме.

Научник Насе упозорио је да ће ово лето „бити најхладније" до краја живота људи, јер топлотни таласи настављају да „разарају“ Европу и САД, а поплаве, монсуни и тифони – Азију.

„Већина људи још не зна у каквој се опасности налази“, написао је Питер Калмус на Твитеру.

Калмус је позвао да се употреба фосилних горива оконча што је пре могуће, пре него што је у наредном твиту објаснио да ће „увек постојати регионалне и међугодишње варијације, али да у просечном смислу, топлотни трендови значе да ће ово бити најхладније лето дуже време“.

Такође је рекао да је могуће да ће наша планета, ако свет и друштво „пређу у климатске ванредне ситуације", почети да се хлади до краја века.

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије