Читај ми!

Уместо мушкатли, соларни панели цветају на немачким балконима – помама за енергијом сунца

На балконима у Немачкој све чешће се могу видети соларни панели. Они смањују трошкове за струју, а помажу и у заштити климе. Само, да ли се то исплати? И на шта би требало обратити пажњу?

Уместо мушкатли, соларни панели цветају на немачким балконима – помама за енергијом сунца Уместо мушкатли, соларни панели цветају на немачким балконима – помама за енергијом сунца

У Немачкој влада права помама за соларним модулима који се инсталирају на балкону или неком другом одговарајућем месту. Према подацима Савезне агенције за мреже, у првом тромесечју ове године таквих мини-постројења пријављено је седам пута више него у истом периоду прошле године.

„Тржиште је огромно, до 2030. би у Немачкој могло да буде инсталирано 12 милиона таквих мини-постројења“, процењује за Дојче веле стручњак за соларне модуле Кристијан Офенхојзле. Он је покретач веб-странице machdeinenstrom.de на којој заинтересовани могу да се информишу о могућностима таквих соларних постројења.

Ако се тренд настави, за седам година би сваки четврти стан у Немачкој могао да има такво соларно мини-постројење.

И у Кини су мала соларна постројења све омиљенија. У милионској метрополи Хангџоуу их, рецимо, веома често уграђују на великим стамбеним зградама у којима се станови изнајмљују, каже Ханс-Јозеф Фел из фирме „Energy Watch Group“.

У Италији, највећи тамошњи снабдевач електричном енергијом „Енел“ пропагира такву врсту производње електричне енергије за властите потребе. Велико интересовање за ту технику која се лако инсталира, Офенхојзле је уочио и у другим европским земљама – у Пољској, Француској, Холандији, Великој Британији, Аустрији, Швајцарској и Мађарској.

Како функционишу соларни модули за утичницу?

Мала соларна постројења имају најчешће један до три соларна панела. Они се причврсте на балкон, на зид куће, на терасу, негде у башти или на крову. Могу да их користе и они који изнајмљују стан, али да би их поставили морају да затраже дозволу станодавца. Мала соларна постројења или тачније апарати за производњу струје, човек може и сам да инсталира, без помоћи електричара или неког другог занатлије.

Једносмерна струја која настаје у соларном модулу спроводи се до кутије, односно инвертера, у којем се претвара у наизменичну, а онда се преко обичног утикача у зиду уводи у кућну мрежу. Струја произведена у соларном апарату по правилу се троши у домаћинству, али вишак може да оде и у јавну мрежу.

Колико струје производи соларни модул за балкон?

Количина произведене струје зависи од јачине сунца на одређеном подручју и усмерења соларних панела. У Африци, на Блиском истоку, у Аустралији, деловима Кине, Латинске Америке и САД, соларни модул од 400 вати може да произведе и до 800 киловат сати струје за годину дана. У Немачкој и на другим местима у Средњој Европи, количина произведене струје је отприлике упола мања. Оптимално је да се модул окрене ка југу и под одређеним углом, тако да сунчеви зраци падају што директније на соларни панел.

Ако није могуће модул поставити под одређеним углом, количина произведене струје биће мања. Ако је модул од 400 вати постављен најбоље могуће – на зид или ограду балкона на јужној страни – у Немачкој је могуће произвести око 260 киловати сати за годину дана. Ако је окренут ка истоку или западу, онда око 190 киловати сати.

Да ли је балконски модул довољан за потребе домаћинства?

У развијеним земљама потрошња струје је велика. Домаћинство с четири особе у Немачкој троши око 4.000 киловат сати струје годишње, домаћинство с две особе око 1.500 киловат сати.

Добро усмерени соларни модул од 400 вати може током пролећа и лето да произведе око 320 вати, ако је мало облачно само половину тога, а ако је веома облачно само око 50 вати. У јесени и зими, ако је ведро, такав модул може да произведе око 160 вати, а ако је веома облачно само око 20 вати. То значи да балконски модул покрива само мали део потреба домаћинства за струјом.

Колико кошта балконско соларно постројење?

Мало балконско соларно постројење с једним до три модула у Немачкој кошта између 400 и 1.200 евра. Ако је цена струје између 30 и 50 центи по киловат сату, трошкови набавке се амортизују за шест до девет година, процењује Томас Зелтман из Савеза за соларну привреду у Берлину.

Након тога би струја коју производи балконско соларно постројење, према његовој рачуници, била бесплатна још најмање десетак година. Јер, соларни модули обично имају рок трајања око 25 година, а склоп за претварање једносмерне у наизменичну струју око 15 година.

Да ли су балконски соларни модули безбедни?

„Начелно су балконски соларни апарати веома безбедни, до сада нису познате никакве штете“, каже Зелтман. Ипак, он препоручује да се такви апарати купују само у специјализованим продавницама или код специјализованих понуђача преко интернета. Код њих су компоненте прилагођене једне другима, а може се добити и помоћ приликом инсталације, уколико је то потребно.

Инсталација балконских соларних постројења дозвољена је у све више земаља. У Европској унији је дозвољена у 25 од 27 земаља–чланица. Само у Белгији и Мађарској балконски соларни апарати за сада нису дозвољени.
Увођење до 800 вати соларне енергије преко утичнице у мрежу у домаћинству сматра се технички непроблематичним. Водови струје у домаћинству обично су предвиђени за струју до 3.500 вати и зато немачки Стручни савез електротехнике и електронике (ВДЕ) не види да ту постоји било какав проблем.

Немачка савезна влада сматра да таква мала соларна постројења могу допринети енергетском заокрету, па би требало да буде поједностављено и издавање дозволе за инсталацију, а снага дозвољених балконских соларних модула требало би да буде повећана са садашњих 600 на 800 вати.

Важно је такође да модули буду добро причвршћени за балкон или зид, како би могли да издрже ветар и друге временске услове.

Задовољство због сопствене струје

Стручњаци се слажу да балконска соларна постројења могу да покрију само мали део будућих потреба за електричном енергијом. Истовремено, биће потребно и много великих соларних постројења на крововима и великим соларним парковима.

Али, балконски модули имају још неке предности. Они људима причињавају задовољство због „производње сопствене струје“, а људи ће због тога скупљати искуства, па тако унапредити и друге облике снабдевања електричном енергијом који мање штете клими, каже Лео Ганц из међународне фирме за истраживање тржишта ЕУПД из Бона.

„Та балконска соларна постројења веома су важна јер се људи и тако мобилишу за енергетски заокрет.“ Људима је потребна идентификација и приступ решењима за енергетски заокрет, и зато су та мала постројења „политички веома јак сигнал“, закључује Ганц.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара