Читај ми!

Ако се осећате млађе него што јесте, то може бити добро за ваше здравље

Старије особе које се, како се то обично каже, осећају младо у срцу, не само да живе дуже већ могу бити задовољније животом, имати мањи ризик од развоја деменције и симптома депресије.

Ако се осећате млађе него што јесте, то може бити добро за ваше здравље Ако се осећате млађе него што јесте, то може бити добро за ваше здравље

Велика је вероватноћа да се ваш доживљај броја година не поклапа са бројем свећица које дувате на рођенданској торти. Средовечне и старије особе имају тенденцију да се осећају млађе од свог хронолошког узраста, показују истраживања. Многи одрасли се осећају неколико година, чак и деценија млађе, а то би могло бити добро, пише Вашингтон пост

Субјективни осећај да имамо мање година него што имамо је у корелацији са бољим здрављем и може да послужи као „биопсихосоцијални маркер“ који предвиђа здраво старење, показују студије.

Мада, оваква перцепција младости је, у неку руку, порицање стварности.

„Не прихватате оно што јесте, на неки начин се спуштате, лажете себе да бисте се осећали боље – то није нарочито здраво“, напомиње Јаков Хофман, клинички психолог и ванредни професор на Универзитету Бар-Илан у Израелу.

Истраживања су, међутим, доследно откривала да је осећај да смо млађи обично повезан са бољим стањем здравља. „Знамо да су они који се осећају млађима здравији“, истиче Маркус Ветштајн, психолог са Хумболт универзитета у Берлину. „Они такође остају здравији током времена."

Старије особе које се осећају младима у срцу могу не само да живе дуже, већ могу бити задовољније животом, имати мањи ризик од развоја деменције и симптома депресије, као и боље стање здравља протоком година.

Занимљиво је да се начин на који људи осећају у вези са својим годинама мењао током времена. Ново истраживање указује на то да се данас људи средњих и старијих година осећају млађе од својих вршњака у прошлости.

Све више одраслих се осећа млађе него до сада

Студија објављена у априлу у часопису Psychological Science објавила је да су се одрасли током времена осећали млађе и млађе од оних истог хронолошког узраста у прошлости, чак и када се узму у обзир други фактори који могу утицати на субјективну старост, као што су хроничне болести, усамљеност и ниво образовања.

Ветштајн и његове колеге анализирали су податке из текуће анкете о старењу спроведене у Немачкој, која је почела 1996. године, и пратили су 14.928 одраслих Немаца између 40 и 85 година у периоду од 24 године.

Учесници су се у просеку осећали 11,5 одсто млађим од свог хронолошког узраста. На пример, шездесетогодишњак се више осећао као да је у раним педесетим.

Људи рођени у новије време осећали су се још млађима. Свака прошла деценија давала је приближно два процента млађе субјективно осећање старости.

На пример, шездесетогодишњак рођен 1936. осећао би се као да има 53 године, или само око 12 процената млађе. Али шездесетогодишњак рођен 1956. – две деценије касније – осећао би се као да има 50 година, или око 17 одсто млађим. И, како су старили, њихова субјективна старост се није повећавала толико као њихови вршњаци рођени у прошлости.

Хофман, који није био укључен у поменуту студију, назвао је податке „веома јасним и прилично невероватним“.

Истраживачи су то назвали ефектом „субјективног подмлађивања" и рекли да се одржава чак и у дубокој старости, што је био изненађујући налаз јер је овај период повезан са већом рањивошћу и смртношћу.

Налаз да се људи генерално могу осећати млађе може се сматрати позитивним јер је повезан са бољим благостањем, здравијим животом и нижим стопама смртности. (Мада, као и увек, није све тако добро: Млађе субјективно доба било је повезано са ризичнијим пандемијским понашањем, вероватно зато што су људи више осећали ту непобедивост младости.)

Истраживачи нису сигурни шта узрокује овај тренд

Један од разлога може бити да млађе субјективно доба одражава више ресурса него стрес, наводи проф. Хофман. Уз свеукупно побољшање здравља, дужи животни век и боље ресурсе који су данас доступни него у прошлим деценијама, људи могу да се осећају млађе него што јесу.

Такође могуће објашњење за овај недавни помак ка млађем стању ума могао би бити мање позитиван, а у питању је ејџизам.

Људи се осећају као да су млађи јер „не желе да припадају групи старијих одраслих“, напомиње Ветштајн. „Дакле, то је нека врста психолошког дистанцирања од старијих одраслих.“

Ако су наши погледи на старост временом постали негативнији – једна студија је показала да су стереотипи о старости у америчким штампаним медијима постали негативнији у последњих 200 година – субјективни осећај да су млађи може бити одбрамбени механизам за суочавање са старењем и старошћу.

Истраживање је такође открило изражен родни јаз. Жене су изјавиле да се осећају млађе од мушкараца истог узраста, што је јаз који се само продубио последњих година, што може објаснити неке од трендова у осећању младости – жене генерално живе дуже и осећају се здравије од мушкараца, али су такође подложне већем друштвеном притиску везаном за старење.

„Постоји тај двоструки стандард старења”, каже Ветштајн. „Старосни стереотипи о женама су некако негативнији него о мушкарцима. Старије жене су још мање заступљене у медијима од мушкараца и такође су негативно представљене.”

Истраживање је открило и јаз у образовању, иако много мањи. Људи са више образовања имали су нижу субјективну старост од оних са нижим нивоом образовања, али се овај јаз смањује.

Ветштајн је, међутим, рекао да морамо бити опрезни у пројектовању трендова у будућност. Очекивани животни век можда неће наставити да расте – у Сједињеним Државама се смањује – као ни старење у друштву.

Студија је указала и на друге негативности. Скуп података је имао релативно мање стогодишњака, а већина субјективног истраживања старости била је фокусирана на људе који живе у западним, образованијим, индустријализованим, богатим и демократским земљама.

Начин на који људи осећају своје године и старење може бити последица и културолошког утицаја. Студије су показале да су историјски гледано, источне земље као што су Јапан, Кина и Јужна Кореја можда више прихватале старост, а субјективне старости су биле ближе хронолошком. Међутим, у протеклој деценији се и ово можда променило, напомиње проф Хофман.

Како се осећати млађе, али и прихватити старење

Наше субјективно доба није само маркер старења, већ и стање ума, а изгледа да расположење утиче на субјективну старост људи, барем краткорочно. Студија је показала да ако учините да се одрасли осећају тужно, тако што ћете им дати да читају тужне текстове или музику, они се касније осећају старијима. И супротно би могло бити истина. Друга студија је открила да су се старије особе које су добиле позитивне повратне информације на тесту памћења и којима је речено да су били бољи у поређењу са осталима вршњацима, након тога су се осећале млађе. Такође су били бољи на следећем тесту.

Физичка активност и смањење стреса такође имају позитиван дугорочни ефекат на субјективно доба, каже Ветштајн.

Исправљање ејџистичких ставова такође може помоћи људима да се осећају млађе јер ејџизам може довести до самоиспуњавајућег пророчанства. У једној недавној студији, Хофман и његове колеге су замолили 134 старије особе да свакодневно воде дневник о свом субјективном узрасту, старачким ставовима (на пример: „Старији људи не би требало ни да покушавају да буду ‘кул’“) и симптомима депресије. Учесници који су се осећали старијима и имали наглашеније старосне ставове и чешће су испољавали симптоме депресије на дневној бази. „Ако размишљате веома (лоше) о старости, ако имате негативне старосне стереотипе, такође имате тенденцију да се осећате старијим“, истиче Ветштајн.

Образовни програми који исправљају старосне стереотипе, као што је идеја да су старији одрасли инхерентно заборављивији, обећавају да ће побољшати ставове према старењу, додаје Ветштајн.

Део пута здравог старења може такође да лежи у прилагођавању и управљању очекивањима, а не у сукобљавању шездесетогодишњака са неким у двадесетим годинама, сматра Ветштајн. Он указује на парадокс благостања, где људи имају тенденцију да мисле да би старије и старе особе имале ниже благостање од млађих одраслих. „Али заправо, видимо да старије одрасле особе немају ниже благостање од млађих одраслих.”

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара