Читај ми!

Како се догодило да Зубин Мехта није успео да поједе омиљену мућкалицу у Београду

Добра храна, добар провод и љубазни људи – те три ствари најчешће привлаче стране туристе у Србију. И док су им ресторани брзе хране на дохват руке, виљушка ретко налази пут до сарме, пасуља и мућкалице. У јеловницима ресторана их има, али нису чести у понуди престоничких хотела.

„У мом хотелу нема српске хране, не могу да верујем, заиста не могу да верујем! То је добар хотел у Београду, али... но мућкалица“, пожалио се маестро Зубин Мехта. 

Мућкалицу је заволео још кад је пре више од пола века први пут крочио у нашу земљу. У хотелу у ком је одсео гостима нуде и лосос и суши и Цезар салату, али не и ћевапе, пљескавицу, гибаницу. А странци то воле, чак и свадбарски купус који им на плус 35 степени тешко пада.

Сарма је фаворит јер о сарми сви чују, а нико не зна шта је то. И то можда највише и заинтригира да пробају прву, онда после сарме купус. Њега увек спомињем јер је прављен на специјалан начин. Довели смо кувара из лесковца који нам је показао тај оригинални начин прављења купуса. То је процес од три дана код нас и тек онда га служимо“, наводи Марко Вукићевић, маркетинг и пи-ар менаџер хотела „Хилтон Београд.

Сва три ресторана тог хотела, кажу, добро послују. Само један је ипак најближи срцу онај са домаћом кухињом. А да ли ће она и бити део понуде, одлучују управа хотела и кувари, зависно од апетита гостију.

И док угоститељи признају да је исплативије служити јела која се једу свуда, рецепт за профит и опстанак је један.

Кад држите квалитет годинама, не померате, него тежите да достигнете врхунац у свом послу. Исплати се и те како и доста радимо групе. Управо имамо странце из Канаде у ресторану, пре тога смо имали групу Руса”, каже Маријана Катић из ресторана Мануфактура“.

Управо је гастрономија један од прва три разлога због којих нам странци долазе. Да их буде још више, доприноси и 48 производа са заштићеним географским пореклом.

Ту је наша снага и предност и то је оно што нас чини другачијим у односу на гастрономску понуду Европе или света. Најновији на листи су лужничка вурда, али и пеглана кобасица, лесковачки ајвар. Не треба да заборавимо ни ону модерну кухињу јер та разниликост чини нашу понуду. треба да имамо од свега“, наглашава Јелена Поповић из Туристичке организације Србије.
Куварима у једном београдском хотелу испричали смо причу о Зубину Мехти и мућкалици. Кажу да ће то јело уврстити у свој јеловник од јесени. Не само зато што је то добар маркетинг, већ и јер слушају потребе тржишта, које је жељно аутентичне српске хране.

четвртак, 30. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије