Читај ми!

Србија изабрана за домаћина реномиране међународне изложбе ЕXPO 2027, честитка и од Блинкена

Србија је победила у сва четири круга гласања на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе у којима је имала највећи број гласова, а у последњем кругу једини противкандидат је била Шпанија.

Србија изабрана за домаћина реномиране међународне изложбе ЕXPO 2027, честитка и од Блинкена Србија изабрана за домаћина реномиране међународне изложбе ЕXPO 2027, честитка и од Блинкена

Србија је била једна од пет кандидата поред САД, Тајланда, Шпаније и Аргентине. Србија је имала посебну презентацију.

Током гласања подршку делегацији Србије дали су представници Кине, који су заједно са делегацијом Србије навијали током гласања.

Србија је једина земља из југоисточне Европе која се кандидовала да буде земља домаћин ове престижне изложбе, а већ су представљени и идејни пројекти за будући изглед објеката који ће угостити изложбу.

Председник Александар Вучић рекао је да смо се „борили за сваки глас".

„То ће значити да колико сутра почињемо са великим радовима у сурчинској општини, а читави доњи Срем ће доживети велики процват, 2,6 милиона туриста ће посетити нашу земљу, рачунамо да ће укупан економски ефекат бити 1,1 милијарду евра.... Дакле, хотелијерство, угоститељство, све ће да процвета, Аеродром Београд, очекујемо око 100 земаља да буду присутни плус међународне организације", сматра Вучић.

„Неке земље региона недвосмислено су гласале за Србију, бескрајно сам захвалан свима који су гласали за нас, и на азијском и на афричком континенту и онима широм света. Ово ће бити још један велики огроман економски корак напред, само годину дана после тога ми отварамо линију метроа. Сада морамо радити много више да бисмо могли да оправдамо поверење целог света", додао је председник.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да је избором Србије за домаћина реномиране међународне изложбе EXPO 2027 урађен огроман посао за Србију и Београд.

„Тренутно можда нисмо ни свесни колико је ово важно. Ради се о више хиљада нових радних места, о јединственој прилици да привучемо стотине хиљада људи који никада нису били у нашем граду", истакао је Чадеж.

Честитке са свих страна

Србији су стигле и прве честитке, а међу првима је честитао амерички државни секретар Ентони Блинкен, a честитка је објављена и на сајту Стејт департмента.

"Сједињене Америчке Државе честитају граду Београду и Влади Србије на победи у кандидатури за домаћина EXPO2027 на данашњем гласању на 172. састанку Генералне скупштине Бироа за међународне изложбе (БИЕ) у Паризу, Француска",  навео је Стејт департмент.

Генерална скупштина Међународног бироа за изложбе (БИЕ) честитала је Србији на избору за домаћина специјализоване изложбе EXPO 2027.

Како је објављено на Твитеру, земље чланице те организације дале су Србији девет гласова више него Шпанији.

„Земље чланице БИЕ-а изабрале су Србију за земљу домаћина специјализоване EXPO 2027/2028 са 81 гласом, док је Шпанији дат 71 глас. Честитамо Београде", наводи се у објави.

Београду је честитао и славни глумац Антонио Бандерас, који не крију тугу што је Шпанија „испала из игре".

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара