Читај ми!

Пливање је основна животна вештина, тврди „Тата за пливање“

Владимир Анушић, познатији као Тата за пливање, већ три деценије је у свету спорта, пливања и раду са децом свих узраста. Каже да када научимо децу да пливају она ће моћи да се играју на највећем игралишту на свету – у води.

Када се купамо у реци морамо имати у виду да сваки пут „скачемо у непознато“, напомиње гост Београдске хронике, Владимир Анушић, спортиста и инструктор пливања. Безбедно купање у реци постоји само на местима на којима постоје уређене плаже, све остало је ризик.

Ако се питамо када треба почети децу учити да пливају, Анушић каже да никада није рано.

„Што пре представимо воду бебама и деци, то ће нам бити лакше у будућности. Кроз беби часове, на пример, ми развијамо лепе емоције за воду, а самим тим деца не само да уче да пливају, него и знају шта је то вода“, каже гост Београдске хронике.

Родитељи који на силу покушавају малу децу да гурају у море, базене, док она плачу и плаше се, само продубљују страх од воде код својих малишана. Свако дете је индивидуа за себе и морамо да поштујемо његово „време“. Треба имати стрпљења и имати времена да се посветимо деци и никако их не треба гурати, јер је то контрапродуктивно, додаје Анушић.

„Први часови пливања почињу у кади са бебицама. Значи, када их купамо, када их поливамо преко главе, када она осете воду, то су већ неки први часови пливања. Најбоље је када родитељи упишу децу у школу пливања. Свако од нас треба да ужива са децом на базену, уређеним плажама, али никада не смемо да остављамо децу без надзора и никада даље од дохвата руке“, наглашава „Тата за пливање“.

Деца најчешће греше, као и одрасли, јер им се јавља страх од воде и не знају да заузму правилан положај. У води увек треба задржати водораван положај и да су ноге горе. Деци је наравно то увек најтеже, јер једноставно покушавају да стану на чврсту подлогу.

„Основна и најгора поза за дављење је управо када су ноге доле“, наглашава инструктор.

Савет је да не чекамо лето или сезону да бисмо учили децу да пливају, већ то треба да радимо целе године. Научити да пливамо је једна основна животна вештина, и када научимо децу да пливају, она ће моћи да се играју на највећем игралишту на свету, а то је воде, закључује Владимир Анушић.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво