Читај ми!

Детињство је родитељ човекове личности подсећа нас Међународни дан деце

Сваког 1. јуна у свету се обележава Међународни дан деце. Установљен 1925. године на првој Светској конференцији о добробити деце у Швајцарској, на данашњи дан се највише говори о правима детета, али пре свега о осећањима деце.

Гошћа Јутарњег програма, Николина Милосављевић дечји психолог и практичар терапије игром наглшава да је изрека да је детињство родитељ човекове личности настала зато што од услова у којима дете одраста зависи и његово формирање карактера. Дете се рађа са одређеним темпераментом, међутим тај темперамент се обликује у одређени карактер у зависности од услова у којима дете расте.

„Ако средина није стимулишућа, није подржавајућа можемо добити ситуацију да дете не уме да се снађе у свакодневним животним околностима“, напомиње Милосављевићева.

Вољено дете коме се посвећује пажња стиче осећај сигурности и верује да је вредно љубави. Ако детету шаљемо поруке да је способно, да је вредно и да је вољено, оно стварно крене да у то верује, објашњава психолог. Наравно, подразумева се постављање граница, али и границе могу да се постављају са пуно нежности и љубави.

„Казна није нежан начин постављања граница. Казна може да доведе до развоја ината код детета, освете и наравно, ниског самопоуздања, што се најчешће и дешава“, истиче гошћа Јутарњег програма.

У Србији од укупног броја становника само је 17 одсто чине деца. Три процента њих живи у апсолутном сиромаштву, 24 је на линији сиромаштва, а чак 45 одсто деце је изложено насилним методама дисциплиновања код куће.

Податак од 45 одсто деце која су изложена насилним методама се односи на децу до три године, напомиње Милосављевићева, а управо је та категорија најосетљивија што је потврдило и Уницефово истраживање.

„Свима нама се деси да викнемо на дете када су наши капацитети, али оно што је много битније када се то деси јесте обнова тог односа. Да дођемо и да се детету извинемо и кажемо да нисмо добро реаговали. Дакле, много је важно да се повежемо поново са дететом после такве неке ситуације, јер у ствари, то лечи дете“, наглашава психолог.

Јер када деца одрасту то нам неће опростити. Док су деца млађа, лакше нам опраштају, али што су старија више не желе да нам праштају. Зато је најбоље да родитељи када год нису сигурни у ком смеру иду у свом приступу у родитељству, да се обрате стручњаку.

„Када дођу у ситуацију да су све пробали, а да ништа од тога није имало смисла и да није променило на боље ситуацију у породици у понашању детета, онда је то знак да су већ требало да буду код стручњака“, закључује дечји психолог Николина Милосављевић.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво