Читај ми!

Беранци у потрази за нашом атлетичарком Олгом Каливодом, моделом за чувену скулптуру „Играчице“

Менаџмент хотела „Беране“ и Удружење грађана „Беранда“ трагају за новосадском атлетичарком Олгом Каливодом, која је 1962. године била модел за познату скулптуру Градимира Алексића, која се налази у хотелу у Беранама.

Чувена Играчица, скулптура која је нестала почетком 2000-их, недавно је пронађена и враћена да краси терасу чувеног беранског хотела, објавила је пре око месец дана Радио-телевизија Црне Горе.

Олга Каливода, чланица Атлетског клуба Војводина, била је модел за ову чувену скулптуру Градимира Алексића. У међувремену, Играчица је постала и симбол града Будве, јер је тамо постављен други одливак скулптуре.

Атлетичарка Каливода данас би требало да има 75 година.

Председник Удружења „Беранда” Адем Софтић рекао је за портал РТЦГ да је Олга 1962. године, док је била на летовању у Макарској, послужила као модел београдском вајару Градимиру Алексићу. Наиме, београдски вајар је направио скицу по моделу тада четрнаестогодишње новосадске атлетичарке. 

Поред ове, беранске скулптуре која је први одливак Играчице, идентична се налази у Будви од 1966. године. Трећи одливак краси фонтану у великом парку у Матарушкој бањи, а четврти је у Зајечару.

Менаџмент хотела „Беране“, на чијој се тераси налази први одливак ове скулптуре, објавио је позив да се јаве сви који познају Олгу Каливоду, како би је довели у град поред Лима и угостили.

„Надамо се да је здравље још добро служи и обезбедили бисмо такси, који би је довео до Берана. Олги нудимо смештај и вишедневни боравак у овом хотелу у граду на обали Лима”, поручују Беранци.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво