Читај ми!

Дуга сенка империјализма, Бакингемска палата одбила захтев Етиопије за враћање остатака принца Алемајехуа

Бакингемска палата одбила је захтев Етиопије за повратак посмртних остатака принца Алемајехуа који је сахрањен у крипти Виндзорског замка у 19. веку.

Принц је одведен у Велику Британију када је имао тек седам година, а у земљу је стигао као сироче јер му је мајка преминула током путовања.

Краљица Викторија се заинтересовала за дечака и организовала да добије најбоље образовање, али је млади принц преминуо са само 18 година.

Његова породица, међутим, сада жели да се његови остаци врате у Етиопију.

„Желимо да се његови остаци врате јер то није земља у којој је рођен. Није у реду што је сахрањен у Великој Британији“, навео је један од потомака краљевске линије Фасил Минас за Би-Би-Си.

Ипак, Бакингемска палата поручује да уклањање остатака може да оштети друге гробнице у катакомбама Капеле Светог Ђорђа у замку Виндзор.

„Веома ће бити тешко да се ексхумирају остаци без узнемиравања места починка значајног броја сахрањених у близини“, наводе из палате.

У саопштењу се такође наводи да надлежни у капели осећају потребу да укажу част сећању на принца Алемајехуа, али и да имају одговорност да очувају достојанство других сахрањених у крипти.

Објашњава се да је у прошлости краљевска кућа „увек поштовала захтеве етиопских делегација за посетама капели“.

Како је млади принц завршио у Британији

Желећи да ојача своју земљу, 1862. године цар Теводрос Други (отац Алемајехуа) покушао је да оформи савез са Британијом, али краљица Викторија није одговорила на његова писма.

Љут због тога што није добио одговор, цар се одлучио на радикалне мере и као таоце узео неке Европљане, међу њима и британског конзула. То је био повод за огромну војну експедицију, која је укључивала 13.000 британских и индијских војника, пише Би-Би-Си.

Априла 1868. године моћна експедиција окружила је Теводроса у његовој планинској тврђави Макдали у северној Етиопији. За само неколико сати, нападачи су успели да се пробију унутра и победе браниоце.

Цар је одлучио да би пре одузео свој живот него пао у руке Британаца, због чега је постао херој у етиопској историји.

Након битке, хиљаде артефаката је опљачкано, укључујући златне круне, списе, огрлице, одећу… Историчари наводе да су биле потребне десетине слонова и стотине мазги да би се однело опљачкано благо, које се данас налази широм музеја и библиотека по Европи.

Британци су одвели принца Алемајехуа и његову мајку, царицу Тируворк Вубе, највероватније да би их сачували и спречили да их Теводросови непријатељи, који су били близу Макдале, заробе или убију. 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво