Читај ми!

Маске падају – Јапанцe тренери уче да се поново смеју

После три године скривања уста иза маски, неки Јапанци се окрећу стручним туторима за смејање да би поново научили како да се широко осмехну, а да то не изгледа чудно.

Од када је повучен званични савет да се носе маске како би се спречило ширење ковида, многим људима је представљао проблем прилагођавање животу без покривања лица, а неки су признали чак и да су заборавили како да се насмеју.

„Са маскама које су постале норма, људи су имали мање прилика да се смеју и све их је више развило комплекс због тога“, каже за лист Асахи шимбун Кеико Кавано, тренерка за смејање компаније „Егаоику“.

Померање и опуштање фацијалних мишића је, како каже, кључно за добар осмех.

Учесници његових радионица користили су ручна огледала како би проверавали свој напредак, прилагођавајући гримасе све док поново не открију свој природни „предковид“ осмех којим би били задовољни.

„Егаоику“ је приметио да је број пријава за курсеве порастао четири и по пута, након што је власт одлучила да укине обавезу ношења маски и да су оне сада избор појединаца.

Једна од учесница, 79-годишња Акико Такизава рекла је да је узбуђена што се, уз помоћ тренера за осмех, враћа животу пре маски.

„Нисам имала прилике да видим људе током пандемије и нисам се смејала у јавности. Ово ме је подсетило колико је смејање важно“, објаснила је за лист Маиничи шимбун.

Скидање маски неће ићи лако

Курсеви, који су посебно популарни међу женама, уобичајено почињу са истезањем како би се опустила напетост лица, а потом учесници подижу своја ручна огледала у ниво очију и савијају делове лица у складу са инструкцијама Кеико Кавано.

„Осмех је осмех само ако је на прави начин изражен. Чак и ако сте срећни, а не изражавате то – нећете доспети до публике“, рекла је током једне сесије својим ученицима.

У протеклих шест година обучила је више од 4.000 људи уметности смејања, а обучила је и стотине људи да постану цертификовани специјалисти за осмех.

Њене услуге ће бити веома тражене у Јапану. Уочи најаве да ће мере бити олабављене, једно истраживање је показало да ће више од четвртине испитаника наставити да и даље да носе маске.

Онлајн испитивање истраживачке групе „Лаибо“ утврдило је да ће 27,8 одсто запослених између 20 и 50 година наставити да носи маске, а око две трећине је рекло да ће, зависно од ситуације, одлучити да ли ће носити маску или ће је скинути.

Само њих 5,5 одсто је истакло да је срећно да стално иде без маске.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво