Читај ми!

Задруга на грчки начин – органско и ветровито уз доста профита

Дуг је и прилично кривудав пут који води до села Анавра које је у Магнезији, у Грчкој, познато и као „село богатих“. Можда нешто као Гомилица или Кобишница код нас, само што новац долази из других извора. Због начина приходовања, Анавра на планини Отрис – седишту Крона и Титана, названа је и „зеленим селом“.

У атару Анавре, 2000. године је изграђен највећи ветропарк у Тесалији. Под називом „Horse Rise“ (Трка коња), комплекс од 20 моћних турбина снаге 17 мегавата шаље електричну енергију у централну дистрибутивну мрежу.

Сељани део атара „где је ветар изузетно јак“ нису тек тако дали – део прихода од продате електричне енергије подједнако добија свих 300 становника, од којих је троје запослено у ветропарку.

У месту где је, за разлику од клађења на тркама коња, приходовање загарантовано, све је регулисано јасно осмишљеним идејама и прецизним договором. Становници годишње међу собом поделе око 50.000 евра, што је део профита који им по договору са инвеститором ветропарка припада.

„Трку коња“ је изградила шпанска компанија „Гамеса“, а ветропарк ће се свакако ширити по врховима планине Отрис, високо изнад универзитетског града, регионалног привредног центра и популарног одмаралишта познатог нашим људима – Волоса.

Осим еко-енергије добијене од ветра, Анавра је из још једног разлога „зелено село“. То постаје јасно док се приближавате овом месту са само неколико стрмих уских уличица и таверном у центру, наравно, поред цркве и школе (то је исто као код нас).

Дакле, док се пењете ка Анаври, путевима кроз шуме и пашњаке планине Отрис, која је природно подручје заштићено законом, срећете краве, овце, козе и остале животиње које имају предност проласка.

Између грицкања укусног планинског биља, неретко реше да се одморе баш на путу. Или да лагано шетају између и испред аутомобила.

Стајемо, чекамо у теренском возилу, настављамо даље... До следећег стада. Таква пракса „чувања“ стоке мештанима омогућава производњу квалитетног органског меса.

Десетине малих камиона и хладњача у самом селу спремно чека у сваком тренутку нову испоруку, како би свеже и здраво месо превезла углавном до купаца у Атини који су спремни да за овакву робу и папрено плате.

О својеврсном „зеленом ланцу производње органског меса“ за Интернет портал РТС-а говорио је, како га мештани зову – начелник села који је, иначе, по професији полицајац, Костадинос Келафас

„Планина јесте стрма и пуна литица, али има и довољно плодног земљишта које нам служи да узгајамо биљке којима хранимо стоку. Сви се бавимо сточарством, нема куће која нема стадо“, рекао је Келафас.

Иако би село могло да дâ још доприноса „зеленој“ енергији постављањем соларних панела, мештани су против тога, пошто су им равније површине неопходне за узгој култура за сточну храну, такође на органски начин – без пестицида, али уз природно ђубриво.

„Ђубриво које користимо је искључиво стајско ђубриво, од наше стоке, тако затварамо круг производње“, објаснио је наш саговорник.

И док праве малу паузу у локалној таверни уз традиционалну грчку кафу и ципуро, мештани Анавре чекају нове поруџбине меса, којих је све више, као и рачуницу о додатном делу профита који им следује – када се постојећа „Трка коња“ појача са још моћних ветротурбина.

Текст је реализован у оквиру сарадње РТС-а са програмом Делегације ЕУ у Србији „Пулс Европе“.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара